Left Right
scrollTop top

Lukaku nationale topschutter? Volgens België wel, volgens FIFA niet


Lukaku nationale topschutter? Volgens België wel, volgens FIFA niet

Het belangrijkste aan de interland tegen Japan was voor velen niet de 1-0 overwinning maar de goal van Lukaku. Zijn 31ste in het shirt van de Rode Duivels en daarmee komt hij alleen bovenaan de ranglijst. Romelu Lukaku, onze nationale topschutter. Althans volgens de Belgische voetbalbond. Want bij de FIFA denken ze er anders over. Zij zetten Lukaku ‘maar’ op 28 doelpunten. 

De oefenwedstrijden tegen Mexico en Japan waren geen sportieve hoogtepunten voor de Rode Duivels. Tegen Mexico kwamen de troepen van bondscoach Roberto Martinez niet verder dan een 3-3 gelijkspel en in de wedstrijd tegen Japan kon enkel een flits van Chadli en de daaropvolgende binnenlegger van Lukaku zorgen voor een nipte overwinning.

FIFA werkt niet mee

Het belangrijkste nieuws van de interlandweek waren dan ook eigenlijk alleen de goals van Lukaku. Die sloot de kwalificatiecampagne af met veertien treffers, wat zijn totaal bij de nationale ploeg op 28 bracht. Amper twee goals verwijderd van de topschutters aller tijden bij de nationale ploeg Bernard Voorhoof en Paul Van Himst.

Big Rom nette er twee tegen Mexico en scoorde de winner tegen Japan. Drie goals erbij dus, waardoor zijn totaal op 31 kwam. Hij kroonde zich met z’n binnenlegger tegen Kawashima dus tot Belgisch topschutters aller tijden. Althans, volgens de Belgische voetbalbond KBVB. Want FIFA, de wereldvoetbalbond, werkt niet mee voor de Manchester United-spits. Zij zetten Lukaku maar op 28.

“Voor ons tellen ze wel mee”

FIFA telt namelijk de oefenwedstrijd tegen Luxemburg in 2014 niet mee. Daarin wisselde Marc Wilmots, de toenmalige bondscoach, zeven keer. Eentje meer dan toegelaten door de FIFA. In die wedstrijd scoorde Lukaku net drie keer. Maar die goals tellen voor FIFA niet mee, dus blijft hij voorlopig, voor hen, steken op 28.

“De FIFA houdt geen rekening met die drie goals”, zegt Pierre Cornez, de woordvoerder van KBVB, aan newsmonkey. “Wij vinden dat onze ploeg die wedstrijd heeft gespeeld, dus telt het voor ons wel.” Voor de KBVB mag Lukaku zich dus wel topschutter noemen. “We hebben contact met hen opgenomen”, stelt Cornez. Maar FIFA overtuigen, zit er voorlopig niet echt in. “Het is moeilijk om de FIFA iets op te leggen.”

Het is vooral Sammy Bossut die kwaad mag zijn op Wilmots

Al is de discussie er natuurlijk eentje die zichzelf na verloop van tijd zal uitklaren. Geen enkele Belgische voetbalfan twijfelt eraan dat Lukaku, die nog maar 24 jaar oud is, vroeg of laat topschutter zal worden. Of we de drie goals tegen Luxemburg nu meerekenen of niet.

De extra wissel, die er voor de FIFA dus eentje te veel was, van Wilmots had ook op andere spelers invloed. Zo zagen zowel Adnan Januzaj als Divock Origi hun ‘debuut’ bij de nationale ploeg uitgesteld. Maar het is niet Lukaku maar vooral keeper Sammy Bossut die kwaad mag zijn op Wilmots.

Zowel Thibaut Courtois als doublure Simon Mignolet waren geblesseerd en daarom mocht derde keeper Bossut opdraven. Ondanks dat de Zulte Waregem-doelman wel mee mocht naar het WK in Brazilië bleef het voor hem bij die ene wedstrijd. De kans dat hij in de toekomst nog eens zal opgeroepen worden, is nagenoeg onbestaande. Bossut zag dus zijn enige cap door z’n neus geboord door die ene wissel van Wilmots.

Getty Images

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  62.721.553
 • Aantal
  doden
  1.459.224
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  576.599
 • Aantal
  doden
  16.547