Macron: ‘Frankrijk gaat opnieuw in lockdown, maar de economie mag niet stilvallen’

President Emmanuel Macron hield woensdag een televisietoespraak gericht op het stoppen van een snel stijgende golf van coronaviruspatiënten in Franse ziekenhuizen. “Vanaf vrijdag gaat Frankrijk opnieuw in lockdown”, zei de Franse leider letterlijk.

“Tegen midden november zullen onze Covid-afdelingen overspoeld zijn. Deze keer zullen we geen patiënten kunnen transfereren naar andere departementen, want het virus is overal.” De Franse president schetste een grimmig toekomstbeeld, als er nu niet ingegrepen.

De Frans overheidsdienst Volksgezondheid rapporteerde dinsdag 523 coronadoden in 24 uur, het hoogste dagelijkse aantal sinds april. Daarmee komt de totale dodentol van het land op 35.541. Dat is het op twee na hoogste in Europa na Groot-Brittannië en Italië. Het aantal nieuwe besmettingen stijgt ook dag na dag, aan een razendsnel tempo: In Frankrijk zijn de afgelopen 24 uur 33.000 nieuwe gevallen vastgesteld.

Na een lange aanloop waarin hij uitlegde waarom andere maatregelen geen optie waren – inzetten op groepsimmuniteit zou volgens Macron eerst nog 400.000 Franse levens eisen – kondigde hij aan dat zijn land vanaf vrijdagochtend opnieuw in lockdown gaat. “Maar we hebben geleerd uit de situatie dit voorjaar, dus het wordt een aangepaste lockdown.”

Hij benadrukte dat “de economie niet volledig mag stilvallen”. In de intro verklaarde hij dat een dalende welvaart ook oversterfte tot gevolg heeft.

Hij liet weten dat de Franse regering morgen gedetailleerde instructies zal geven, maar hij gaf wel al de krachtlijnen van wat de nieuwe Franse lockdown inhoudt:

  • De grenzen gaan dicht: “Niemand mag het Frans grondgebied betreden, tenzij we zeker zijn dat ze niet besmet zijn.”
  • Interne grenzen blijven open, maar “verplaatsingen worden sterk beperkt”.
  • Mensen mogen hun huis verlaten om te gaan werken. Telewerk wordt verplicht waar mogelijk.
  • Openbare diensten en supermarkten blijven open. Ook op bouwwerven mag gewerkt worden.
  • Mensen mogen hun huis nog verlaten om te sporten of zich “fysiek te onderhouden”.
  • Scholen blijven open, ook rusthuizen mogen nog bezoek ontvangen.
  • Café’s en restaurants moeten sluiten, net als andere “niet-essentiële handelszaken”.
  • Samenscholingen in het openbaar zijn verboden.
  • Ook samenkomsten in de privésfeer zijn verboden.

Le confinement adapté geldt in principe tot 1 december. Na 15 dagen volgt wel een eerste evaluatie. Hij motiveerde zijn beslissing uitvoerig, maar uiteindelijk kwam het neer op de volgende uitspraak: “Je moet de juiste balans vinden tussen bescherming tegen het virus en levenskwaliteit, zonder uit het oog te verliezen dat niets belangrijker is dan het menselijk leven.”

Meer
Lees meer...