Madonna doneerde genoeg geld om officieel lid te worden van de Europese Unie

De Amerikaanse zangeres Madonna doneerde begin deze week 1 miljoen euro aan het onderzoeksfonds van de Europese Unie. Door een obscure wet zou ze daardoor lid kunnen worden van de instelling.

Dat 2020 niet in de geschiedenisboeken zal gaan als het meest succesvolle jaar uit de geschiedenis van de Europese Unie, wisten we al. Nu de fel bediscussieerde Brexit is afgerond, staat er met de coronacrisis weer een nieuw spook voor de deur. Om onderzoek naar Covid-19 te financieren, richtten de Europese lidstaten daarom een noodfonds op.

Toch toonden niet alle leden zich even enthousiast. Tijdens een online geldinzameling doneerden landen als Slowakije, Tsjechië, Polen en Hongarije slechts 750.000 euro. Een schril contrast in vergelijking met de 1,5 miljard euro die Frankrijk beschikbaar stelde. Madonna is de gulste individuele schenker met een bedrag van 1 miljoen euro.

The First Lady (of Pop)

Alsof dat allemaal nog niet gek genoeg is, zou Madonna zomaar het lege plaatsje van het Verenigd Koninkrijk kunnen invullen. Door een obscure wet zou Madonna namelijk een officieel lid kunnen worden van de Europese Unie. Het enige dat ze daarvoor hoeft te doen is akoord gaan met Artikel 2 uit het Verdrag van de Europese Unie. Daarin staan alle waarden van de Europese democratie beschreven.

Of the First Lady of Pop effecief aanschuift in het Europees parlement is weinig waarschijnlijk, al zou ze wel een waardig alternatief zijn voor het Verenigd Koninkrijk. Tijdens haar huwelijk met scenarioschrijver Guy Ritchie verbleef de zangeres meer dan tien jaar in het land.

Meer
Lees meer...