WHO-topman: “Vaccin tegen coronavirus pas klaar eind 2021”

Over heel de wereld is momenteel een gigantische zoektocht bezig naar een vaccin tegen het nieuwe coronavirus. Toch moeten we dat dit jaar nog niet verwachten. Dat zegt professor Dale Fisher, gespecialiseerd in infectieziektes.

Op dit moment zijn officieel al ongeveer 250.000 mensen overleden aan het nieuwe coronavirus terwijl er 3,6 miljoen geregistreerde besmettingen zijn. De pandemie heeft heel de wereld in zijn greep en zorgt ervoor dat meer dan helft van de wereldbevolking in een of andere lockdown zit.

Volgens veel experts is de enige manier om het virus volledig te overwinnen een wereldwijde vaccinatie. Maar daarvoor is uiteraard een werkend vaccin nodig en dat is er nu nog niet. Normaal duurt de ontwikkeling van een vaccin minstens tien jaar, maar door de hoogdringendheid onderzoekers die zoektocht enorm te versnellen. De Amerikaanse president Donald Trump liet afgelopen weekend nog weten dat hij een vaccin verwacht tegen het einde van het einde van het jaar.

Vijf mogelijke vaccins

Dat is volgens Dale Fisher echter niet realistisch. Fisher is een Australiër die werkt als professor aan de National University of Singapore en als adviseur van het ministerie van Volksgezondheid van Singapore. Daarnaast is hij ook hoofd van het Global Outbreak Alert and Response Network van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Voor zijn onderzoek naar het coronavirus SARS won hij de belangrijke Healthcare Humanity Award.

Dale Fisher verwacht dat er een vaccin klaar zal zijn eind 2021. Momenteel zitten vijf mogelijk vaccins in fase 1 van het testen. Onder andere in Oxford in een veelbelovend vaccin in ontwikkeling. “We hebben er altijd op gemikt om tegen april, mei in deze ontwikkelingsfase te zitten. Dat wil zeggen dat er enkele mogelijke vaccins zijn gevonden die momenteel getest worden op mensen om te zien of ze veilig zijn”, zegt hij aan CNBC.

Verschillende fases bij testen vaccin

Het testen van vaccins gebeurt in verschillende fases die altijd dubbelblind gebeuren. Dat wil zeggen dat een deel het potentiële vaccin krijg en een deel een placebo. Bij de eerste fase wordt het potentiële vaccin getest bij een kleine groep vrijwilligers. Hier wordt gekeken of het vaccin werkt en of het bijwerkingen heeft. Om te weten of een vaccin werkt, kijkt men of het testpubliek antilichamen heeft ontwikkeld tegen het virus.

Bij fase 2 wordt de testgroep uitgebreid. Hier kijken de onderzoekers verder naar de veiligheid van het vaccin, bijvoorbeeld bij specifieke groepen of mensen met een bepaalde voorgeschiedenis. In de tweede fase wordt ook onderzocht wat de ideale dosis en manier van toedienen is.

In de derde testfase wordt de groep mensen waarop getest wordt verder uitgebreid tot duizenden of zelfs tienduizenden. Zo kunnen eventuele zeldzame bijwerkingen ontdekt worden. Ook hier wordt gekeken of het vaccin voldoende werkt.

Massaproductie

Als het vaccin na deze drie testfases veilig en effectief blijft, wordt het ingediend bij verschillende agentschappen die het moeten goedkeuren. Eens dat is gebeurt, kan de productie beginnen. Ook dat wordt een gigantische onderneming bij een vaccin tegen het nieuwe coronavirus. In het ideale geval krijgt namelijk heel de wereldbevolking een vaccin.

Hierna volgt nog testfase 4 waarbij gekeken wordt of het vaccin op lange termijn geen ongewenste nevenwerkingen heeft. Ook zullen onderzoekers opvolgen of de verkregen immuniteit blijvend is of niet.

Meer
Lees meer...