‘Magic: The Gathering’-kaart verkocht voor meer dan 140.000 euro

Een ‘Magic: The Gathering’-kaart is op een veiling verkocht voor maar liefst 166.000 dollar, zo’n 147.000 euro. Het gaat om de Black Lotus-kaart, in nagenoeg perfecte staat. Amper zeven maanden geleden werd een gelijkaardige kaart nog maar verkocht voor de helft.

Meer dan 160.000 dollar, 166.100 dollar om precies te zijn (zo’n 147.000 euro), telde een grote Magic: The Gathering-fan neer voor de kaart. Het gaat om een kaart uit de Alfa-set, de eerste editie Magic: The Gathering-kaarten die ooit werd gedrukt.
eBay

Alfa-kaarten

Die kaarten zijn niet alleen limited editions (ze worden dus niet meer bijgedrukt), ze zijn daarnaast ook anders dan alle andere edities die erop volgden. De Alfa-kaarten hebben zwarte randen maar vooral ook rondere kanten. Dat maakt dat je ze ook ondersteboven kan onderscheiden van de andere kaarten, iets wat natuurlijk niet zo handig is. Initieel zorgde dat er zelfs voor dat ze net minder gewild waren.

Nu, bijna zesentwintig jaar na die eerste druk, zijn ze door die opvallende verschillen en de schaarsheid uitgegroeid tot ware collector’s items waar enkelen dus aardige sommen voor op tafel willen leggen. Het gaat hier dan ook nog eens over een Black Lotus-kaart, een van de krachtigste kaarten in het spel.

“Puur goud”

Professioneel Magic: The Gathering-speler Zvi Mowshowitz noemde de kaart in een blogpost op de site van het spel zelfs “puur goud”. “Er is geen deck in de geschiedenis van het spel dat er niet graag eentje zou hebben gewild, en dat kan je over geen enkele andere kaart zeggen”, schrijft Mowshowitz. “Black Lotus moest iets speciaal worden, maar ze zijn een beetje te ver gegaan.”

Hij voorspelde toen al, in 2005, dat het alleen maar moeilijker zou worden om er eentje in handen te krijgen. “Er blijven er steeds evenveel van bestaan (of zelfs minder door ongelukjes) en dat voor een steeds groter wordend aantal spelers dat er eentje wil. Ongeacht hoe moeilijk het volgens jou is om er een te pakken te krijgen, het zal alleen maar moeilijker worden”, schreef hij. En of hij gelijk had.

Mint condition

Maar er is uiteraard nog een belangrijke eigenschap die de kaart zo veel geld waard maakt. De Black Lotus-kaart in kwestie was in nagenoeg perfecte staat. Beckett Grading Service, een Amerikaans bedrijf dat de staat van dergelijke kaarten beoordeelt, gaf de kaart een 9,5 op 10. Dichter bij zogenaamde ‘mint condition‘ (alsof het gloednieuw is) kom je niet. En om duidelijk te maken dat dat er wel degelijk toe doet: een kaart die een 9 op 10 beoordeeld werd, werd in januari verkocht voor ‘slechts’ 57.350 dollar (zo’n 51.000 euro). Minder dan een derde dus van de 9,5 die nu onder de hamer ging op eBay.

Al moet ook wel gezegd dat de waarde van de kaart op amper een aantal maanden verdubbelde. In juli werd er nog een bijna exact dezelfde kaart (ook een Black Lotus uit de Alfa-set met een 9,5 op 10) verkocht voor 87.672 dollar (77.600 euro).

Toch maar even op zolder kijken dus of er geen Black Lotus tussen die oude Magic: The Gathering kaarten zit!

Meer
Lees meer...