Magnette en De Croo tot coformateurs aangesteld

De koning heeft Paul Magnette (PS) en Alexander De Croo (Open Vld) aangesteld als coformateurs. Dat meldt het Paleis woensdagavond.

De dubbele benoeming komt niet onverwacht. Omdat er onder de Vivaldi-partijen geen eensgezindheid is over wie premier moet worden, was de aanduiding van een unieke formateur uitgesloten. Magnette en De Croo brengen op 28 september, volgende maandag dus, verslag uit van hun missie, zo is met de koning afgesproken.

Ze komen in de plaats van een ander paars duo, de preformateurs Egbert Lachaert (Open Vld) en Conner Rousseau (sp.a), die bij de koning hun eindverslag uitbrachten.

De benoeming bevestigt in elk geval dat de onderhandelingen tussen de blauwe, rode en groene families plus CD&V gereanimeerd zijn, na de crisis van afgelopen weekend.

De factor Bouchez

Al kwam er al meteen een kink in de kabel. De MR van Georges-Louis Bouchez zou niet akkoord gaan met de benoeming van de socialist Paul Magnette tot een van de formateurs, zo vingen verscheidene media op. De versies lopen in de details wel wat uiteen: volgens De Standaard was de aanstelling van het formateursduo niet vooraf doorgesproken, volgens Le Soir was er een expliciet veto van Bouchez tegen Magnette als formateur of coformateur.

Bouchez zelf reageerde op de berichtgeving met volgende tweet:

En wat later: ‘Er is geen beslissing genomen over de eerste minister, zo lijkt me.’

Premier De Croo?

Magnette kwam al meermaals aan zet de voorbije maanden, voor Alexander De Croo is het de eerste keer. ‘Wij zullen ons de volgende dagen intensief inzetten, samen met de zeven onderhandelende partijen, om ons land eindelijk die slagkrachtige en stabiele federale regering te geven’, zegt het duo in een mededeling.

Normaal gezien wordt een van de twee premier, wat betekent dat CD&V alvast niet de eerste minister levert. De Gentse politoloog Carl Devos dicht De Croo de meeste kansen toe.

Lange lijst

Maar zover zijn we nog niet. Het volgende lijstje van een RTBF-journalist geeft een overzicht van alle politici die sinds de verkiezingen een poging waagden om een coalitie te vormen of daartoe verkennende gesprekken voerden.

Meer
Lees meer...