Britse coronavariant is tot 65 procent besmettelijker: “Als er niks verandert aan het huidige beleid, zitten we in februari of maart in de problemen”

Een nieuw, verontrustend rapport benadrukt hoe belangrijk het is om de huidige coronamaatregelen na te leven. Het rapport gaat over de Britse variant van het virus, die wel 65 procent besmettelijker is gebleken. Als we doorgaan zoals nu, is die variant over een maand de oorzaak van 9 op 10 besmettingen.

Corona-experts hebben drie nieuwe rapporten vrijgegeven. Het gaat om rapporten waarin de conclusies neergeschreven staan over de massale testen de afgelopen maanden. Ook de impact van de Britse variant van het coronavirus staat duidelijk beschreven.

65 procent besmettelijker

Die impact is niet te onderschatten, benadrukte viroloog Marc Van Ranst gisteravond in De Afspraak. Volgens het rapport is die variant namelijk 65 procent besmettelijker dan de versie van het virus die ongeveer een jaar geleden in ons land is opgedoken.

“De resultaten van verschillende landen liggen tussen 30 en 70 procent besmettelijker”, legde Van Ranst uit. “In België komen we uit op 65 procent met de cijfers die voorhanden zijn. We moeten goed beseffen dat de Britse variant die hier al een tijd aanwezig is, flink besmettelijk is.”

“Geïmporteerd bij reizen rond Kerstmis”

“Deze variant wil je zo veel mogelijk buiten houden”, benadrukte Marc Van Ranst nog. De analyses van de besmettingen hebben ook uitgewezen wanneer die Britse mutatie ons land is binnengekomen. “De variant is geïmporteerd bij reizen rond Kerstmis.”

“In februari of maart in de problemen”

Als we verdergaan zoals we nu bezig zijn, wordt die Britse variant over ongeveer een maand de dominante. “Als er niks verandert aan het huidige beleid, zitten we in februari of maart in de problemen. Dan zouden we aan een reproductiewaarde komen van 1,65.”

“Dat betekent dat 10 mensen die besmet zijn, 16 mensen besmetten”, verduidelijkte de viroloog. “Dat komt overeen met de piek van de tweede golf en dat is meer dan in het Verenigd Koninkrijk, waar ze aan 1,4 zitten.”

Kwestie van tijd

“De toestand is ernstig en de problemen zitten nog onder de waterlijn. De curve is de voorbije negen weken aan het schommelen, maar niet ongelofelijk de hoogte ingegaan. Het grote probleem is dat we de mensen moeten overtuigen dat de toestand gevaarlijk is, maar je ziet het nog niet.”

“Er moeten meer maatregelen worden voorbereid”, raadde Marc Van Ranst aan. “Uit het rapport blijkt dat er meer maatregelen zich opdringen. Als iedereen de huidige maatregelen volgt, zal dat ook een effect hebben. Alles kan altijd beter.”

LEES OOK:

Meer
Lees meer...