Marco van Basten niet langer in ‘FIFA 20’ door nazistische uitspraak

Marco van Basten
ISOPIX

De Nederlander Marco van Basten zit niet langer in het voetbalspel FIFA 20. Dat komt omdat de ex-voetballer een nazistische uitspraak deed. Zo riep hij in november tijdens een voetbalprogramma “Sieg Heil”. Daarop besloot EA Sports om de Nederlander uit het spel te gooien.

Gamers die FIFA 20 spelen en willen kiezen voor Marco van Basten zullen vanaf nu een foutmelding krijgen. Ze krijgen namelijk het bericht dat van Basten tot nader order niet beschikbaar is als figuur in het spel.

“Sieg Heil”

“We zijn op de hoogte van de recente opmerkingen van Marco van Basten”, vertelt EA in een verklaring. “We gaan ervan uit dat we in onze game zijn toegewijd aan gelijkheid en diversiteit. Daarom zullen we de ICON-items van Marco van Basten tot nader order niet meer beschikbaar stellen.”

Momenteel is het dus niet duidelijk of gamers van Basten nog kunnen gebruiken als ze die al in hun FIFA 20-collectie hebben zitten. Daarnaast is het ook niet duidelijk of FIFA-spelers het kaartje van van Basten nog kunnen verhandelen op de marktplaats van het spel.

Van Basten sprak de woorden Sieg Heil uit op 23 november. Hij maakte de opmerking vlak voor de wedstrijd Ajax-Heracles begon. Op dat moment was van Basten niet zichtbaar in beeld, maar de uitspraak was wel hoorbaar tijdens een Nederlands voetbalprogramma.

Fox Sports besloot toen om Marco van Basten te schorsen voor de volgende uitzending van het Nederlandse programma De Eretribune. Twee weken later was hij wel weer te zien in het programma.

Gesponsorde artikelen