Meer weer? Marsrover Perseverance stuurt eerste weerbericht door

Wie denkt dat weerberichten alleen op aarde nut hebben, heeft het mis. Ook op de Rode Planeet wordt het weer grondig bestudeerd. Meer nog: de robotjeep Perseverance heeft zijn eerste weerbericht al doorgestuurd. 

De rover, die in februari op Mars landde, is namelijk uitgerust met een eigen weerstation genaamd de Mars Environmental Dynamics Analyzer (MEDA). Zijn sensoren registreren niet alleen de windsnelheid en -richting maar ook de lucht- en grondtemperatuur. Ook de druk, vochtigheid en straling op de planeet vormen geen geheimen voor de robotjeep. 

‘Na een zenuwslopende afdaling en landingsfase wachtte ons MEDA-team vol spanning op de eerste gegevens die zouden bevestigen dat ons instrument veilig geland was’, zegt Jose Antonio Rodriguez-Manfredi, de hoofdonderzoeker van het weerteam. “Dat waren momenten van grote intensiteit en spanning. Eindelijk, na jaren van werk en planning, ontvingen we het eerste gegevensrapport van MEDA. Ons systeem had het overleefd en stuurde zijn eerste meteorologische gegevens.”

Min 25 graden

Terwijl de ingenieurs de eerste data van MEDA op aarde ontvingen, stelde het team het eerste weerbericht uit de Jezero-krater op Mars samen. Wat bleek? Het was min 20 graden Celsius op het oppervlak toen het systeem begon te registreren. Binnen een half uur daalde de temperatuur al tot min 25,6 graden. 

Weerberichten op Mars hebben wel degelijk zin. De gegevens zullen de ingenieurs helpen bij het plannen van de volgende bewegingen van de rover, maar ook bij de vluchten van de Ingenuity-helikopter. Later zullen ze ook belangrijk zijn voor eventuele bemande missies naar de Rode Planeet. 

“We zijn zeer verheugd te zien dat MEDA goed werkt”, zegt ook Manuel de la Torre Juárez van het NASA Jet Propulsion Laboratory in Californië. “MEDA’s rapporten zullen een beter beeld geven van de omgeving nabij het oppervlak. Gegevens van MEDA en andere experimenten zullen meer stukjes van de puzzels op Mars onthullen en helpen bij de voorbereiding van menselijke verkenning. We hopen dat de gegevens zullen helpen om onze ontwerpen sterker en onze missies veiliger te maken.”

(lb)

Meer
Lees meer...