Marvel-exodus bij Netflix zet zich verder: ook ‘The Punisher’ en ‘Jessica Jones’ gecancelled

Netflix heeft na ‘Iron Fist’, ‘Luke Cage’ en ‘Daredevil’ nu ook de overblijvende Marvelreeksen ‘The Punisher’ en ‘Jessica Jones’ gecancelled. De exodus van alle Marvelreeksen op de streamingdienst is zo compleet.

Exact een maand na de lancering van het tweede seizoen van The Punisher maakte Netflix aan entertainmentwebsite Deadline bekend dat dat meteen ook het laatste seizoen zal zijn van de reeks. Geruchten daarrond deden al een tijdje de ronde, maar ze werden nu dus ook bevestigd door de streamingdienst zelf. Een grotere verrassing was het stopzetten van de dan nog enige overgebleven Marvelreeks op Netflix, Jessica Jones. Het derde seizoen van die reeks moet nog wel op Netflix verschijnen, maar een volgende seizoen komt er dus niet.

“Bedankt Marvel”

Marvel’s The Punisher zal niet terugkeren voor een derde seizoen”, bevestigde Netflix aan Deadline. “Showrunner Steve Lightfoot, zijn prachtige crew en de exceptionele cast, waaronder ster John Bernthal, hebben een geprezen en meeslepende serie afgeleverd voor hun fans, en we zijn trots dat we hun werk nog jarenlang zullen kunnen tentoonstellen op Netflix.”

Maar daar hield het dus niet op. “Na het herbekijken van al onze Marvelprogramma’s, hebben we ook besloten dat het aankomende derde seizoen ook het laatste zal zijn voor Marvel’s Jessica Jones. We zijn showrunner Melissa Rosenberg, ster Krysten Ritter en de gehele cast en crew dankbaar voor drie ongelofelijke seizoenen van deze baanbrekende reeks.” Netflix bedankte meteen ook Marvel voor de samenwerking. “We zijn ook Marvel dankbaar voor onze vijf jaar durende, heel vruchtbare partnership en we bedanken ook de fans die deze reeksen van in het begin hebben gevolgd.”

Marvel en Netflix

Een vriendschappelijke breakup, zo lijkt het. Al zal het er achter de schermen misschien wel wat vijandiger aan toe zijn gegaan.

De samenwerking tussen Marvel en Netflix begon in 2013 met een groots opgezet plan. Er zouden maar liefst vier series worden opgestart rond vier Marvelsuperhelden: Daredevil, Luke Cage, Jessica Jones en Iron Fist. Daarboven werd met The Defenders ook nog een overkoepelende miniserie van deze vier helden aangekondigd die de grote apotheose moest vormen van de samenwerking.

De Marvelreeksen werden echter op gemengde reacties ontvangen. Daredevil, Jessica Jones en Luke Cage vonden al snel hun publiek en kregen ook goede reviews. Daredevil kreeg met The Punisher zelfs een spin-off, maar het was vooral Iron Fist dat op veel kritiek kon rekenen. Het tweede seizoen was dan wel een pak beter, toch kwam het stopzetten niet meteen als een verrassing. The Defenders zorgde ook niet voor het verwachte orgelpunt van de samenwerking en het werd al snel duidelijk dat er geen tweede seizoen zou komen.

Wanneer ook Luke Cage werd stopgezet, gingen de alarmbellen al voor een eerste keer af. De serie deed het van in het begin goed en er leek dan ook geen vuiltje aan de lucht. Bij wie het toen nog niet duidelijk was, viel de frank ongetwijfeld wel bij het nieuws van de stopzetting van Daredevil niet eens zo gek veel later: Disney was gestaag al z’n Marvelcontent van Netflix aan het halen. Bestaande en nieuwe Marvelcontent wordt een van de grote peilers van de eigen streamingdienst van Disney. Een rechtstreekse concurrent toelaten Marvelcontent uit te zenden, zou een onlogische keuze zijn. En dus trok Disney hun Marvelcontent meer en meer weg van de streamingdienst.

To be continued!”

Bij Marvel lijken ze nu al met weemoed terug te denken aan de samenwerking met Netflix. In een uitgebreid statement van Marvel TV-baas Jeph Loeb blikt hij terug op vijf jaar partnership met de streamingdienst:

“Het was voordien nog nooit gedaan. Vier afzonderlijke televisiereeksen, elk met hun eigen supergetalenteerde showrunners, schrijvers, regisseurs, cast en crew, die uitkwamen slechts maanden van elkaar verwijderd en dan zouden ze samenkomen in een single event series in hartje New York City.

We noemden ze The Defenders. En samen werden we omvergeblazen door Daredevil, Jessica Jones, Luke Cage, Iron Fist en zelfs Punisher kwam er nog bij! Ze zeiden dat het nooit zou gebeuren. Maar Marvel bracht geweldige teams samen om derde seizoenen en 161 uur aan televisie te schrijven, producen, regisseren, monteren en van muziek te voorzien.

Neem de tijd om online te gaan en te kijken naar de schitterende lijst van acteurs, schrijvers, regisseurs en muzikanten die ons hebben getrakteerd op het allerbeste dat hun job te bieden heeft. We hebben genoten van elke minuut. En we hebben we allemaal gedaan voor jullie, de fans, die ons van over heel de wereld hebben aangemoedigd en die al het harde werk het meer dan waard hebben gemaakt. Dus: bedankt!

In naam van iedereen hier bij Marvel Television: we konden niet trotser op ons publiek of hen dankbaarder zijn. Onze partner heeft beslist dat ze niet langer willen verdergaan met het vertellen van de verhalen van deze mooie personages … maar jullie kennen Marvel beter dan dat. Zoals Matthew Murdock z’n vader het ooit zei: ‘The measure of a man is not how he gets knocked to the mat, it’s how he gets back up.’

To be continued!”

Meer
Lees meer...