Leeftijdsclassificatie van ‘Mary Poppins’ verhoogd vanwege discriminerend taalgebruik

De Disneyfilm Mary Poppins is niet langer geschikt voor algemeen publiek en vereist nu ouderlijk advies, volgens de British Board of Film Classification. Het gaat om de dubbele vermelding van het woord ‘Hottentot’ in de film dat als racistisch en discriminerend beschouwd wordt. De film viert binnenkort zijn 60ste verjaardag.

Vrijdag verhoogde de British Board of Film Classification de bioscoopwaardering van de Disneyfilm van U naar PG wegens “discriminerend taalgebruik”. Concreet betekent dit dat de film materiaal bevat dat waarschijnlijk beledigend of schadelijk zou zijn.

60ste verjaardag

De Amerikaanse musicalfilm uit 1964 is geproduceerd door Walt Disney en viert binnenkort haar 60ste verjaardag. De hoofdrol wordt gespeeld door de intussen 88-jarige Julie Andrews. In 1965, op het 37ste Oscarfeest werd ze uitgeroepen tot beste actrice voor haar rol in Mary Poppins.

De film speelt zich af in London in het jaar 1910 en is gebaseerd op de boekenreeks van Pamela Lyndon Travers. Al in 1938 probeerde Disney de filmrechten op Mary Poppins te kopen, maar ze kregen toen geen toestemming van Travers. Zij was van mening dat een film nooit zo goed kon zijn als het boek. Twintig jaar later in 1961 stemde Travers uiteindelijk wel toe, mits controle op het script.

‘Hottentot’

Het woordje Hottentot ken je waarschijnlijk wel van de tongbreker ‘Hottentottentententoonstelling’. Hottentot is een term die historisch door de Europeanen gebruikt werd om te verwijzen naar de Khoekhoe, de inheemse bevolking van Zuid-Afrika. Het gebruik van de term Hottentot wordt nu als beledigend ervaren. Admiraal Boom, gespeeld door Reginald Owen spreekt het woord tweemaal uit in de film.

Bekijk hier de officiële trailer uit 1964

Meer
Lees meer...