Maximaal twee drankjes voor je vertrekt: Ryanair wil alcohol op vluchten beter controleren

Krijg je binnenkort maximaal twee alcoholische drankjes voor je op het vliegtuig stapt? Als het van Ryanair afhangt wel. Na de zoveelste vlucht met dronken Engelsen die uit de hand liep, roept de grote baas op tot meer controle op luchthavens en vliegtuigen. Ryanair serveert wel alcohol aan boord. 

Voor mensen met vliegangst is het een welbeproefd trucje: net genoeg gedronken hebben voor je op het vliegtuig stapt, zodat je je niet moet realiseren dat je in een metalen kist op acht kilometer van de grond hangt. Maar aangezien low-costmaatschappij Ryanair ook best veel vrijgezellenfeestjes naar Ibiza vervoert, is het wat hen betreft zeer binnenkort gedaan met dat trucje.

Dronken Britten

Want er is in de vluchtverstoring de laatste vijf jaar een stijging van maar liefst 600 procent. Die vluchtverstoringen (met andere woorden: het vliegtuig is vertraagd of moet vroeger landen door passagiers) zijn grotendeels te wijten aan alcoholgebruik bij de passagiers, zegt Kenny Jacobs van Ryanair. Omdat onlangs opnieuw een vlucht van het Verenigd Koninkrijk naar Ibiza niet kon vertrekken wegens te veel onhandelbare, dronken Britten aan boord, is het nu welletjes geweest.

iStock

Als het van Ryanair afhangt, zullen luchthavens geen alcohol meer schenken voor tien uur ’s ochtends en zouden passagiers ook maximaal twee alcoholische consumpties mogen drinken voor ze aan boord gaan. Hoe dat gecontroleerd zou moeten worden, zei Kenny niet. ’t Is niet de eerste keer dat er richtlijnen worden uitgevaardigd, wat Kenny voorstelt is niet zo nieuw. Maar hij wil van de richtlijnen nu regels maken.

Geen duty-free aan boord

Ryanair heeft zelf al stappen ondernomen door passagiers geen alcohol te laten drinken die ze in de duty-free gekocht hebben. De cabin crew kan zelf beslissen of ze aan een passagier nog alcohol schenken of niet tijdens de vlucht. Maar als reizigers al dronken zijn nog voor ze op het vliegtuig stappen, kan het personeel er niet veel meer aan doen.

Volgens Ryanair is het oneerlijk dat luchthavens profiteren van de ongelimiteerde verkoop van alcohol op luchthavens, maar het wel aan de luchtvaartmaatschappijen overlaten om de veiligheid te garanderen. Daar heeft de low-costmaatschappij misschien wel een punt. Uiteindelijk is het aan de piloot om te beslissen of een passagier de veiligheid te veel in het gedrang brengt om te vliegen. Dat wil meestal wel zeggen dat de reiziger van boord gehaald moet worden.

Vertraging

De gevolgen daarvan zijn niet alleen vervelend voor de andere passagiers: omdat het vliegtuig vertraging oploopt, moeten ze opnieuw ingepast worden, raken ze misschien hun plek aan de terminal kwijt en komen er veel extra kosten bij. Met andere woorden: echt dronken zijn op een vliegtuig is not done. Of Ryanair z’n voorgestelde regels ook rondkrijgt, is nog maar de vraag.

iStock
Meer
Lees meer...