Medeoprichter van bitcoin.com: “Ik heb alles verkocht want bitcoin is compleet onbruikbaar”

Bitcoin is hot, maar daardoor neemt de kritiek ook steeds meer toe. Zelfs believers van het eerste uur lijken hun geloof in de cryptocurrency te verliezen. Zo ook Emil Oldenburg, medeoprichter van bitcoin. com, een van de grootste websites over de virtuele munt. Hij verkocht al zijn bitcoin, maar investeerde wel in de variant bitcoin cash.

Bitcoin.com is opgericht in april 2014 door CEO Roger Ver en de Zweedse Chief Technology Officer Emil Oldenburg. Ondertussen heeft het bedrijf, gevestigd in Saint Kitts and Nevis maar met het hoofdkantoor in Tokyo, zo’n 60 werknemers. Die worden allemaal uitbetaald in bitcoin.

“Al mijn salaris de afgelopen drie jaar is betaald in bitcoin“, zegt Oldenburg in een interview met Breakit. Maar ondertussen is hij zijn geloof verloren in de populairste virtuele munt, die de laatste tijd nochtans het ene hoogterecord na het andere brak.

“Meest riskante belegging die je kan doen”

“De bitcoin is op dit moment zo ongeveer de meest riskante belegging die je kan doen”, zegt hij. “Het is extreem riskant. Ik heb zelf recent al mijn bitcoin verkocht.”

Oldenburg nam die beslissing omdat hij geen toekomst meer ziet in de virtuele munt waar hij ooit zo in geloofde. “Bitcoin is compleet onbruikbaar in de praktijk”, legt hij uit.

Lange wachtrijen en hoge transactiekosten

Door de manier waarop de munt gebruik maakt van blockchain is er een limiet op het aantal transacties per minuut. Dat zorgt voor lange wachtrijen en hoge transactiekosten. “Toen ik mijn bitcoin verkocht moest ik 50 dollar kosten betalen en 12 uur wachten … compleet onredelijk.”

“Het zal nooit een munteenheid worden om te gebruiken in het dagelijkse leven. Er is een groep fanatici met taliban-achtige trekjes die bitcoin ziet als een vorm van digitaal goud en een technisch experiment. Zij willen niets veranderen”, legt hij uit.

epa

Bitcoin cash

Emil Oldenberg heeft wel het geloof in virtuele munten niet opgegeven. In augustus van dit jaar splitste bitcoin cash zich af van bitcoin. Dat systeem moet de problemen van zijn grote broer verhelpen door grotere pakken informatie gelijktijdig te verwerken. Daardoor zou bitcoin cash wel bruikbaar zijn in het dagelijkse leven.

“Het kost met bitcoin cash maar 0,012 dollar om een transactie te doen en er zijn geen verwerkingsproblemen met de bevestiging van transacties. Het enige nadeel is dat je grotere harddrives nodig hebt, maar dat is voor de meeste mensen geen probleem”, legt hij uit.

Met bitcoin.com focust hij zich dan ook steeds meer op bitcoin cash. “Die munt heeft oplossingen, daar ligt de toekomst”, besluit Oldenberg.

Onze redacteur ondervond recent zelf nog hoe moeilijk het is om aan bitcoin te raken