Meghan Markle terug naar Canada zonder prins Harry: Queen schakelt versnelling hoger

Meghan Markle is terug vertrokken naar Canada. Dat meldt de Britse omroep BBC. Prins Harry blijft voorlopig in Londen om nieuwe afspraken te maken met de rest van de koninklijke familie. Queen Elizabeth heeft contact genomen met prins Charles en prins William om tot een werkbare oplossing te komen. Prins Harry en Meghan Markle kondigden pas aan dat ze uit hun rol van “senior royals” willen treden en een ‘gewone’ job willen zoeken om financieel onafhankelijk te zijn van koninklijke dotaties.

De Britse prins Harry en zijn echtgenote Meghan Markle hebben pas een kerstvakantie van zes weken in Canada achter de rug. Ondertussen heeft Markle Londen weer verlaten voor Canada.

Afgelopen dinsdag sloot het koninklijke koppel nog in schoonheid hun vakantie af door iedereen in Canada te bedanken voor hun gastvrijheid. Een dag later kwam de mededeling dat Harry en Meghan zich zullen terugtrekken als “senior royals”. Hun pasgeboren zoontje Archie Harrison zou in Canada gebleven zijn en dat zou dan ook de reden zijn waarom Meghan Markle nu alweer de Oceaan oversteekt.

Harry en Meghan willen woning behouden

epa

Prins Harry blijft voorlopig in Londen om met de rest van de Britse koninklijke familie afspraken te maken. Die gesprekken zal hij voeren met zijn grootmoeder de Queen, zijn vader kroonprins Charles en zijn broer prins William.

Dat prins Harry lastige dagen voor de boeg heeft, is een understatement. Zo zijn Harry en Meghan zinnens om een job te zoeken, maar tegelijkertijd toch nog bij te springen voor de Queen. Die laatste liet trouwens al weten “teleurgesteld” te zijn in de beslissing van het echtpaar. Bovendien willen Harry en Meghan pendelen tussen het Verenigd Koninkrijk en Noord-Amerika. Ze willen hun titel als echtpaar van Sussex voorlopig niet afstaan en willen, wanneer ze in Engeland zijn, in Frogmore Cottage blijven wonen.

Queen wil snel nieuwe afspraken

epa

De royals en hun adviseurs dokteren momenteel uit hoe bovenstaande zaken praktisch werkbaar kunnen worden. De Queen is momenteel op vakantie op haar landgoed Sandringham in het Oosten van Engeland. De Queen heeft vanuit haar verblijf al contact gehad met prins Charles en prins William, respectievelijk de eerste en de tweede troonopvolger van de Queen. Ook de Britse regering zal bij de gesprekken over de nieuwe afspraken betrokken worden.

Het paleis wil er snel werk van maken om de nieuwe rol van Harry en Meghan te definiëren. De Queen en co willen de afspraken al na enkele dagen afgebakend hebben.

Breekpunten

epa

Een moeilijke kwestie op de agenda wordt de combinatie van commerciële activiteiten met het dragen van koninklijke titels. De Noorse prinses Märtha Louise moest in 2019 nog haar officiële titels afstaan omdat ze betalende workshops gaf. Ook is het lang niet zeker of Harry en Meghan gratis zullen kunnen blijven wonen in Frogmore Cottage. Toen uitlekte dat de Britse belastingbetaler een deel van de renovatiekosten moest ophoesten, was het kot al te klein aan de overkant van het Kanaal. Ook de kost voor lijfwachten en andere privileges zal bekeken moeten worden.

Meer
Lees meer...