Metallica is grootste tourende band ooit: 22,1 miljoen verkochte tickets

Dat Metallica al sinds jaar en dag één van de grootste bands van de planeet is, weten we al langer. Iedereen kent hits als Nothing Else Matters en Master of Puppets, maar nu blijkt officieel uit research van het concertonderzoeksbureau Pollstar dat de vierkoppige thrash-pioniers de grootste tourende act aller tijden is.

Pollstar is een Amerikaanse publicatie die de financiële kant van het concertwezen onder de loep neemt. Uit hun laatste ‘Boxoffice’-onderzoek blijkt dat Metallica de grootste tourende band ooit is. Sinds 1982 hebben James Hetfield en zijn kompanen bijna 22,1 miljoen tickets verkocht, wat hen zo’n 1,26 miljard euro (zo’n 1,4 miljard dollar) opleverde. Ter vergelijking: de rockers van AC/DC wisten 14,3 miljoen tickets te verpatsen en Ozzy Osbourne 10 miljoen.

Metallica overstijgt dus het hardrockgenre en mag zich de koning van de absolute toppers noemen met peers zoals U2, The Rolling Stones, Taylor Swift en Ed Sheeran. In hun onderzoek telde Pollstar ook de verkoop van T-shirts en andere merchandise mee.

“Nooit overtroffen”

“Hoe dit gebeurd is? Je moet pieken. Daarna volgt een ongemakkelijke periode, waarin artiesten zichzelf proberen te overstijgen en dan worden ze weer kleiner”, reageert manager Cliff Burnstein, die sinds 1984 de tours van Metallica begeleidt, bij Pollstar. “Er komt iemand anders in de plaats en die steelt de kroon. Zo is dat altijd gegaan in de muziek. Het is interessant dat Metallica sinds 1991, na de release van hun vijfde plaat, in die positie zit en dat ze nooit eerder overtroffen zijn.”

“Ik moet mezelf altijd blijven overtuigen dat onze beste jaren nog voor ons liggen. Misschien kunnen we dit op een dag wel professioneel doen”, grapte Metallica-drummer Lars Ulrich tegen Pollstar. “Men vraagt mij weleens wat mijn favoriete album is. Dat is de volgende plaat, degene die nog niet opgenomen is. Het gaat altijd om de mogelijkheden en kansen, over wat nog kan komen, over de toekomst. Daar draait het om en ik denk dat die ingesteldheid een belangrijke reden is waarom zoveel mensen over de hele wereld zich nog steeds verbonden voelen met Metallica.”

Meer
Lees meer...