Michael Jackson: vermeende slachtoffers kunnen de King of Pop nu toch aanklagen

Michael Jackson is een veelbesproken persoon. En da’s niet altijd positief. Verschillende mannen kwamen de laatste jaren naar buiten met hun verhalen waaruit duidelijk werd dat de King of Pop hen seksueel misbruikte toen ze kinderen waren. Een nieuwe wet in de Amerikaanse staat Californië kan hun rechtszaken nu opnieuw een stapje vooruit helpen.

De naam Michael Jackson is de afgelopen jaren al over heel wat tongen gegaan. En de laatste tijd was dat vooral in negatieve zin. De ondertussen overleden King of Pop werd namelijk opnieuw door verschillende mensen beschuldigd van seksueel misbruik.

Robson en Safechuck nog niet voor de rechter

De ondertussen bekendste vermeende slachtoffers van Michael Jackson zijn Wade Robson en James Safechuck. De twee vertelden in de controversiële HBO-documentaire Leaving Neverland openlijk over wat hen overkomen was en stapten in 2013 ook voor het eerst naar de rechter.

Die oordeelde dat hun aanklacht niet gegrond was, omdat de staat Californië een limiet staan had op de leeftijd van vermeende slachtoffers. Die moesten tot eind 2019 voor hun 26ste met hun klacht naar buiten komen. Voor Robson en Safechuck kon hij dus niets meer doen, want de mannen waren toen allebei al ouder dan 30.

Nieuwe wet zou daar verandering in kunnen brengen

Maar op 1 januari van dit jaar is die wet veranderd. De leeftijdsgrens is verhoogd en ligt nu op 40 jaar. Dat wil volgens Variety zeggen dat Wade Robson en James Safechuck hun aanklacht waarschijnlijk opnieuw zullen indienen, en dat de rechter er nu normaal gezien wél over zal kunnen oordelen.

Robson en Safechuck zijn lang niet de eersten die naar buiten komen met hun verhaal over seksueel misbruik. De eerste beschuldigingen dateren al uit 1993. Toen beweerde een tandarts dat Michael Jackson z’n 13-jarige zoontje misbruikt had. De zaak werd toen met een minnelijke schikking van 24 miljoen dollar (een slordige 21,5 miljoen euro) afgerond.

Meer
Lees meer...