Mijlpaal: embedden van content die zonder toestemming online staat, schendt auteursrecht niet

Het Europese Hof van Justitie oordeelt dat het embedden van content op een website geen inbreuk vormt op het auteursrecht, ook niet wanneer het materiaal zonder de toestemming van de rechthebbende online werd gezet. De uitspraak werd gedaan in een zaak die een Duits bedrijf had aangespannen tegen een concurrent.

Het gaat om beelden van Bestwater, dat het niet vond kunnen dat een YouTubefilmpje van het bedrijf opdook bij een concurrent. Twee onafhankelijke commerciële medewerkers van die concurrent hadden het filmpje op hun site ingesloten via de YouTube-embedcode, een mogelijkheid die je bij het uploaden van je video trouwens kan uitschakelen. Dat laatste was hier echter niet van toepassing, omdat het filmpje zonder toestemming van BestWater op YouTube was beland.

Uitspraak

Het Hof stelt dat er geen schending van het auteursrecht is zolang het materiaal niet wordt aangepast en het niet wordt aangeboden aan een nieuw publiek. Dat eerste is zo bij embedden, waar de content niet wordt gekopieerd of verplaatst, maar het oorspronkelijke materiaal blijft staan waar het staat. Ten tweede kan je embedden ook niet zien als een nieuwe vorm van communicatie, aangezien de video van BestWater al op de filmpjessite stond. 

Gevolgen

De uitspraak heeft vooral groot belang omdat ze inhoudt dat je zonder problemen auteursrechtelijk beschermd materiaal mag insluiten, ook wanneer dat zonder toestemming online werd gezet. Eerder bepaalde het Hof van Justitie ook al dat linken naar auteursrechtelijk beschermd materiaal is toegelaten. Hoe ver de gevolgen reiken moet duidelijk worden wanneer de officiële communicatie van het Hof volgt, meldt TorrentFreak.

Meer
Lees meer...