Zes koffielepels of 25 gram, zoveel suiker mogen we per dag eten volgens de nieuwe richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie. Helaas is dat maar liefst vijf keer minder dan onze huidige hoeveelheid. Hoog tijd dus voor een aantal tips om onze suikeropname terug te dringen.
1. Let op voor verborgen suikers.
Een groot probleem volgens het WHO zijn de stiekeme suikers, die je opneemt zonder dat je het beseft. Eén eetlepel ketchup bevat bijvoorbeeld 4 gram (of 1 eetlepel) suiker. En ook ontbijtgranen, kant-en-klaarmaaltijden en fruityoghurt zijn boosdoeners. Niet alleen de suiker die toegevoegd wordt aan onze voeding telt trouwens mee voor de totale inname, maar ook de natuurlijke suikers in honing, siroop en fruitsappen.
Een ideale oplossing zou zijn dat je de suikerhoeveelheid in elk product kunt checken, maar helaas is dat niet altijd even simpel. Op veel etiketten vind je andere namen, zoals sucrose, dextrose of fructose. Voor een lijst met misleidende namen kan je hier terecht.
Eat Less Sugar ! pic.twitter.com/AS84ui0ECJ
— Everyday Health Tips (@HealthwiseTips) March 2, 2014
2. Beperk frisdrank tot een minimum.
We weten allemaal dat frisdrank veel suiker bevat, de hoeveelheid in één blikje kan zelfs oplopen tot 40 gram (of 10 theelepels). Ook light versies, sportdrankjes, smoothies en speciale (Starbucks)koffies zijn vaak suikerbommen.
De oplossing? Kiezen voor water, al is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Zorg er in de eerste plaats voor dat je altijd een flesje bij de hand hebt, zodat het de voor de hand liggende keuze is. Voor afwisseling kan je ook natuurlijke zoetstoffen toevoegen aan je drankjes: wat munt, een bevroren aardbei of schijfjes limoen, citroen of komkommer kunnen een groot verschil maken.
Ook koffie en thee mag je nog drinken, weliswaar zonder suiker. Afbouwen is hier de boodschap.
3. Beperk ook suikerrijke lekkernijen.
Snoepjes, donuts, taartjes, ijsjes en ga zo maar door. Lekker, maar ook vol suiker. Voor veel mensen zal het geen optie zijn om die lekkernijen volledig af te zweren, maar je kan wel afbouwen.
Hoe je dat doet? Kies een of twee dagen in de week waarop je mag genieten van die zoete zondes, zonder te overdrijven. Door dat te doen heb je iets om naar uit te kijken, waardoor het makkelijker is om op andere dagen aan de verleiding te weerstaan.
4. Kies de juiste alternatieven.
Op de dagen zonder zoete zonde wil je natuurlijk niet verhongeren, dus moet je op zoek naar suikerarme alternatieven.
Het beste advies? Experimenteer met fruit. Je kunt overheerlijke desserten maken, smoothies (zonder toegevoegde suikers), enzovoort. Lekkere ideeën vind je overal, bijvoorbeeld hier en hier.
5. Ga zelf aan de slag.
Als je gesuikerde maaltijden of snacks in de winkel koopt, heb je zelf geen invloed op het gehalte. Omdat het schrappen van die voeding vaak geen optie is, lijkt het ons beter om zelf aan de slag te gaan.
In kant-en-klare lasagne zit er bijvoorbeeld veel suiker, die je kan vermijden door de maaltijd zelf te maken. Er zijn ook voldoende manieren om je gerechten zoeter te maken zonder suiker.
En ook bij desserts kan je een groot verschil maken. Maak bijvoorbeeld zelf muffins, met fruit of zoete kruiden (vanille, kaneel, munt) in plaats van met suiker. Of schep in plaats van drie lepels slechts één lepel suiker in je deeg. Yoghurt zonder suiker kan je ook kopen, en zelf aanvullen met vers fruit. Je ziet: er zijn opties genoeg.