Minister Geens (CD&V) overwoog twee dagen z’n ontslag, “maar ik besloot te volharden”

Minister Geens (CD&V) overwoog twee dagen z’n ontslag, “maar ik besloot te volharden”

Twee woelige dagen, dat moeten het toch geweest zijn voor minister van Justitie Koen Geens (CD&V). Die overwoog naar eigen zeggen op te stappen, maar deed dat uiteindelijk niet. Maar de scherpe kritiek van z’n regeringspartner Open Vld is niet weg.

Komt het ooit nog goed tussen Open Vld, en justitiespecialist Carina Van Cauter en minister van Justitie Geens? We hebben zo’n vermoeden dat dat deze legislatuur moeilijk wordt. Want terwijl Geens vocht als een leeuw om z’n politieke vel te redden in de Kamer, besloop Van Cauter hem als een hyena. Na de uitleg van Geens repliceerde ze “dat ze op haar honger bleef zitten”. “Met statistieken gaan we geen antwoorden bieden aan de nabestaanden. (…) Zoveel woorden om te verantwoorden wat echt niet te begrijpen is.”

Met z’n professorale aanpak irriteerde Geens wel meer kamerleden, vooral dan van de oppositie. De enige die echt z’n ontslag had geëist was Vlaams Belang, met kamerlid Barbara Pas. Maar Geens ligt wel degelijk onder vuur. Want er blijven veel vragen over hoe Benjamin Herman (31), die de bloedige moordpartij eergisteren in Luik beging, op vrije voeten was. De man had penitentiair verlof gekregen en mocht dus tijdelijk uit de gevangenis, ook al dook in verschillende rapporten van Staatsveiligheid z’n naam op. Niet alleen Vlaams Belang, maar ook Groen, Ecolo, Sp.a en PS wilden antwoorden van de minister.

“Het is mijn wil om door te zetten”

Maar ze kregen een lange, technische uitleg en vooral ook een brokje emotie, toen Geens het had over een mogelijke exit. “Volharding op momenten dat het moeilijk gaat, is moeilijker dan opgeven. Ik heb ervoor gekozen, na twee dagen reflectie, om dat niet te doen. Ik heb de moed, de strijdlust en volharding om door te zetten. Het is mijn wil om, samen met de regering, door te zetten om beter te doen.”

Daarmee sloot Geens de deur, die hij zelf onbewust had opengezet op de middag. Want toen antwoordde hij op de vraag van VTM “of hij nog minister zou zijn vanavond” met het cryptische “wie weet”. Dat leidde tot wat onnodige speculatie in de Wetstraat.

Geens schermde ook met statistieken: “Slechts twee of drie procent van de mensen in penitentiair verlof recidiveren. Als men dat risico niet wil nemen, betekent dit dat gedetineerden tot het einde van de straf moet blijven zitten. Wat zal dan het risico zijn?”

Maar Open Vld blijft erbij dat Justitie te laks omgaat met dit soort verlof. Die discussie voerden CD&V en Open Vld enkele weken geleden ook al, toen haalde Geens hard uit naar Van Cauter. De afgelopen dagen gaan de relaties er niet beter op gemaakt hebben.

Gesponsorde artikelen