Minstens 149 doden in uitgangsbuurt Itaewon in Seoul: Hoe kon dit gebeuren?

In de uitgangsbuurt Itaewon in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul zijn minstens 149 doden gevallen tijdens de festiviteiten voor Halloween. De buurt staat bekend als the place to be tijdens Halloween en voor het eerst sinds de uitbraak van de coronapandemie kon er opnieuw zonder maatregelen gefeest worden. Maar dat kende desastreuze gevolgen.

Wat de beste uitgaansavond van het jaar moest worden in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul is uitgedraaid op een van de grootste drama’s uit de geschiedenis van het land. Door de immense drukte in de uitgangsbuurt Itaewon kwamen minstens 149 mensen om het leven. Dit is wat we nu al weten.

Minstens 149 doden

Zo’n 100.000 feestvierders zakten af naar de populaire uitgangsbuurt in Seoul om daar voor het eerst opnieuw een normaal Halloweenfeest te kunnen vieren. De afgelopen jaren werden de festiviteiten namelijk afgelast of streng ingeperkt door het coronavirus.

Itaewon is een razend populaire uitgangsbuurt, maar bestaat vooral uit smalle straatjes. De menigte van 100.000 man blokkeerde de straatjes, waarbij mensen probeerden om zich te verplaatsen. Daardoor werden de mensen die zich in het midden van de massa bevonden langs alle kanten geduwd. Op een bepaald moment kwamen mensen in de massa ten val en ontstond er wat door ooggetuigen omschreven werd als “een stapel van mensen die op elkaar lagen”. Deze mensen kregen geen lucht en werden door de massa vertrappeld.

Op sociale media circuleren heel wat beelden van het incident. Daarop is te zien hoe slachtoffers gereanimeerd worden in de straat, zowel door hulpdiensten als door vrijwilligers die te hulp schoten. Maar voor minstens 149 mensen kwam de hulp te laat. Bij de dodelijke slachtoffers waren voornamelijk tieners en twintigers. Nog eens minstens 79 andere feestvierders raakten gewond. De Zuid-Koreaanse president Yoon Suk-yeol laat weten een onderzoek op te starten naar de precieze oorzaak van het incident.

Meer
Lees meer...