Corona-uitbraak in gayclub in Zuid-Korea brengt grotere problemen aan het licht

Hoewel Zuid-Korea de coronacrisis enorm goed heeft aangepakt, kan er mogelijk een nieuwe golf besmettingen aankomen. En die heeft alles te maken met een gayclub in Itaewon, een uitgangsbuurt in Seoul en het stigma dat er nog steeds hangt rond homoseksualiteit in Zuid-Korea.

De coronabesmetting van een 29-jarige Zuid-Koreaanse man kan ernstige gevolgen hebben. De man testte positief op Covid-19, maar was in de afgelopen dagen in vijf clubs geweest in de populaire uitgaansbuurt Itaewon in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul, waaronder een gayclub.

Voorbeeldfunctie

Zuid-Korea wordt wereldwijd gezien als een voorbeeld wat betreft de aanpak van de coronapandemie. Het land werd als een van de eersten getroffen door het virus, maar kon door een snelle en efficiënte aanpak het aantal besmettingen en doden opvallend laag halen.

Volgens de meest recente cijfers zijn er 10.909 besmettingen met het coronavirus vastgesteld in Zuid-Korea. Daarvan werden er ook al 9.632 genezen verklaard. In totaal kwamen er 256 mensen om het leven. Ter vergelijking: in België ligt het totale aantal besmettingen met het coronavirus op dit moment op 53.449 en er kwamen 8.707 mensen om het leven. België telt overigens zo’n 11,5 miljoen inwoners, Zuid-Korea telt er bijna 52 miljoen.

Contact tracking

Drive-through testcentrum in Seoul
Drive-through testcentrum in Seoul – Bron: Isopix

Zuid-Korea wist deze cijfers zo laag te halen door aan een extreme vorm van contact tracing te doen. Nadat op 20 januari de eerste besmetting werd vastgesteld, begon het land met contact tracking. Dit doet Zuid-Korea onder andere door bankgegevens te gebruiken, maar ook door beelden van bewakingscamera’s op te vragen.

Wie op die manier gelinkt wordt aan iemand die het virus heeft opgelopen, moet zich gaan melden bij een van de vele testcentra die werden opgezet. Op die manier kunnen nieuwe besmettingen snel opgespoord worden en kan de verdere verspreiding zo tegengegaan worden.

Het nut van deze methode werd duidelijk bij de uitbraak in de Shincheonji kerk in Daegu. Een vrouw, officieel patiënt Nr. 31, werd besmet met het coronavirus. Maar tijdens de periode dat ze besmet was, en zelfs al symptomen vertoonde, ging ze nog steeds naar de diensten in de kerk, waardoor ze honderden mensen besmette. Uiteindelijk zorgde de uitbraak in de Shincheonji kerk voor meer dan 4.000 besmettingen, maar dat hadden er zonder contact tracing veel meer kunnen zijn.

Tweede golf?

King Club Itaewon, Seoul
King Club, één van de besmette clubs in Itaewon – Bron: Isopix

Volgens de meest recente cijfers telt Zuid-Korea nu 10.909 besmettingen met het coronavirus. De laatste dagen komen daar ook amper nieuwe besmettingen bij. Het is ook al sinds 6 mei geleden dat er nog iemand overleed aan de gevolgen van Covid-19.

Maar nu dreigt er een nieuwe uitbraak in Zuid-Korea. Een man testte namelijk positief op Covid-19, maar hij had, toen hij nog geen symptomen vertoonde wel flink de bloemetjes buitengezet in de uitgaansbuurt Itaewon in Seoul. Hij ging er naar vijf clubs en kwam zo (indirect) in contact met meer dan 1.300 mensen. Voor alle duidelijkheid: nachtclubs zijn, net zoals alle andere horecazaken in Zuid-Korea, nog steeds open en hebben nooit hun deuren moeten sluiten tijdens de coronacrisis.

Gayclub

Itaewon Seoul
Itaewon, Seoul – Bron: Isopix

Dat de man naar verschillende nachtclubs is geweest, is dus op zich geen probleem. Alle mensen met wie hij in contact is gekomen tijdens de afgelopen twee weken werden gecontacteerd en aangeraden om over te gaan tot zelfisolatie en zich te laten testen op het virus. Op dit moment zijn er 88 besmettingen die gelinkt kunnen worden aan de clubs in Itaewon. Maar er wordt gevreesd dat niet iedereen zich zal laten testen. Want de man was op tijdens de nacht van 1 op 2 mei ook in een gekende gayclub geweest.

Homoseksualiteit is niet verboden in Zuid-Korea, maar er heerst wel een gigantisch stigma. Daarnaast is er ook verregaande discriminatie tegenover holebi’s. Zo laat een 37-jarige man, die anoniem wenst te blijven, aan The Guardian weten. “Het bedrijf waar ik werk is een doordeweeks Koreaans bedrijf, wat betekent dat ze streng tegen homoseksualiteit zijn. Ik heb conversaties gehad met mijn baas en collega’s waarbij ze zeiden dat alle homoseksuele mannen in gaskamers moeten worden gestoken”, zo klinkt het. “Als ze erachter komen dat ik in een gayclub was, dan zullen ze me waarschijnlijk dwingen om te vertrekken om een andere reden of mijn leven een levende hel maken waardoor ik niet anders kan dan vertrekken.”

Uit de cijfers van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) van vorig jaar blijkt dat Zuid-Korea op de op drie na laatste plaats staat wat betreft LGBTI-inclusiviteit. Voor alle duidelijkheid: het ging om een onderzoek bij de 36 landen die lid zijn van de OESO, voornamelijk welvarende landen dus. Zuid-Korea haalde een bedroevende score van 2,8 op 10. Van de onderzochte landen scoren enkel Letland (2,4), Litouwen (2) en Turkije (1,6) slechter dan Zuid-Korea. België staat met 5,8 op 10 op de 13de plaats.

Verplichte outing

Coronavirus Zuid-Korea
Isopix

Doordat iedereen die in contact kwam met met de 29-jarige feestvierder zich nu moet laten testen op het coronavirus, zullen bepaalde mensen zich verplicht moeten outen als holebi. En dat is waarom heel wat van die mensen zich nu niet durven te laten testen.

Dat kan ernstige gevolgen hebben. Want het gaat hier niet om een handvol mensen, maar enkele honderden, die allemaal in contact kunnen komen met andere mensen en het virus zo razendsnel kunnen verspreiden. Daarom vreest Zuid-Korea nu voor een tweede golf besmettingen, zoals de uitbraak in de kerk in Daegu. Je laten testen is dus van groot belang, maar zorgt er ook voor dat men weet dat je gayclubs bezoekt. En doordat homoseksualiteit zo’n immens taboe is in Zuid-Korea kunnen deze mensen het slachtoffer worden van discriminatie. Sinds het nieuws over de besmettingen in een gayclub naar buiten kwam, werden er ook al video’s uit de clubs verspreid en zijn er al petities opgestart om “deze walgelijke clubs te sluiten”.

Anonieme tests

Park Won-soon, burgemeester Seoul
Park Won-soon, burgemeester Seoul – Bron: Isopix

Om een nieuwe golf tegen te gaan heeft Park Won-soon, de burgemeester van Seoul, nu laten weten dat de tests voor mensen die in de clubs waren, anoniem kunnen verlopen. Op die manier kan hun identiteit bewaard blijven en hoeven ze zich dus niet verplicht te outen.

“Om persoonlijke veiligheid te verzekeren, zal de stad preventief anonieme tests mogelijk maken”, zo liet Park weten tijdens een persconferentie. Deze tests zullen ook gratis zijn. Op die manier hoopt de stad het aantal nieuwe besmettingen onder controle te kunnen houden, want de afgelopen dagen is het aantal nieuwe besmettingen wel opnieuw aan het stijgen, waardoor de clubs in Itaewon voorlopig wel hun deuren moeten sluiten.

Meer
Lees meer...