Modeontwerper en trendsetter van de minirok, Mary Quant (93), overleden

De Britse Mary Quant overleed deze ochtend op 93-jarige leeftijd. Ze zal voor altijd herinnerd worden als het stijlicoon van de swinging sixties. Ze maakte de minirok populair en introduceerde kleur in de modewereld.

Quants familie liet aan het persbureau PA weten dat ze deze ochtend vredevol is overleden in haar huis in Surrey. De ontwerpster, te herkennen aan haar korte bob met froufrou, heeft de modewereld een draai van 180 graden gegeven met haar vooruitstrevende looks. Dat deed ze allemaal vanuit haar boetiek ‘Bazaar’ op Kings Road in London.

Mary Quant in 1964 Ronald Dumont via Getty Images

Kort, korter, kortst

In 1955 opende Dame Mary Quant haar kledingwinkel in centrum London. Daar verkocht ze eigen ontwerpen en kledingstukken die nogal ongewoon waren voor de tijdsgeest. Terwijl alles grijs, saai en stijf was, maakt Quant kleurrijke en levendige ontwerpen. De Franse ontwerper André Courrèges heeft dan misschien wel de minirok uitgevonden, het was Quant die hem populair maakte onder het grote publiek. De ontwerpster gaf de rok haar eigen stempel aan de hand van haar opmerkelijke silhouetten.

Ze was niet enkel de trendsetter voor de korte rok, maar ook de uitvinder van de hotpants. Ze zei dat ze gewoon kleding wou maken waarin je makkelijk kon bewegen, maar de ze op aanvraag van de klanten alles korter maakte.

Mary Quant (vooraan op de grond) met haar nieuwe collectie in 1967 via PA

Iedereen modieus

Naast haar korte kledingstukken, zorgde Quant nog voor andere baanbrekende veranderingen in de modewereld. Zo maakte ze de broek voor de vrouwen, gemaakt uit stoffen die bedoeld waren voor mannenpakken, aantrekkelijk. Het werd voor iedereen een alledaags kledingstuk waarin je kon gaan werken of feesten. Bovendien was ze, in een tijd waar alles strak en somber was, niet bang om kleur in haar collecties te steken. Van felgeel tot opvallend rood, Quant was de vrouw die de sixties haar kenmerkende kleuren gaf.

Meer
Lees meer...