The Beatles wilden ‘Lord of the Rings’-film maken in de sixties

Het scheelde een haar of The Beatles hadden al in de jaren 60 een Lord of the Rings-film gemaakt. Het viertal stelde namelijk voor om dat te doen en er ook zelf in mee te spelen, maar hun voorstel werd geweigerd door LOTR-auteur JRR Tolkien. In een interview met BBC vertelt de uiteindelijke regisseur van de films, Peter Jackson, over het idee van The Beatles.

In 1968, tijdens de hoogdagen van hun muzikale carrière, aasden The Beatles op een ander groot project. Ze wilden toen graag de boeken van Lord of the Rings van JRR Tolkien verfilmen. Maar de auteur weigerde z’n toestemming te geven aan het Britse viertal, waardoor we uiteindelijk nog tot 1978 moesten wachten tot de eerste verfilming van Lord of the Rings. Het ging toen om de versie van Ralph Bakshi, die half getekend was. In 2001 verscheen dan de eerste film in de trilogie van Peter Jackson, die we allemaal kennen.

The Beatles: Get Back

De nieuwe docureeks The Beatles: Get Back van Disney+ over het proces van het maken van het album ‘Let It Be’ uit 1970 werd, net zoals de Lord of the Rings-trilogie, gemaakt door regisseur Peter Jackson. De docureeks bestaat uit drie delen waarvan de eerste twee nu al online staan. Elke aflevering duurt tussen de twee en drie uur, waardoor de hele reeks uit bijna acht uur aan nooit eerder getoond beeldmateriaal van de legendes bestaat.

In de documentaire komen we ook te weten dat er een verband is tussen The Beatles en Peter Jackson. Beiden wilden namelijk Lord of the Rings verfilmen. Bij The Beatles werd dat in 1968 afgekeurd, maar Peter Jackson had meer dan 40 jaar later wel succes en kon zijn gelauwerde trilogie maken.

Lord of the Rings – The Beatles edition

In 1968 wilden The Beatles dus Lord of The Rings verfilmen. Peter Jackson was hier al van op de hoogte, maar legde tijdens het maken van de docureeks voor Disney+ zijn oor te luister bij Paul McCartney. “Ik moest het tot nu doen met kleine beetjes informatie. Ik heb Paul erover uitgehoord, Ringo herinnerde zich er niet veel meer van”, vertelt Jackson aan BBC.

“Voor zover ik begrijp had Denis O’Dell, die de Apple-filmproducent was van The Beatles en verantwoordelijk was voor The Magic Christian, het idee om Lord of the Rings te verfilmen.” O’Dell stuurde dan de drie boeken naar The Beatles en ook zij waren enthousiast over het idee.

Maar het was uiteindelijk auteur JRR Tolkien die ervoor zorgde dat de film er niet kwam. “Ze kregen de rechten niet van Tolkien omdat hij geen fan was van het idee dat een popgroep zijn verhaal zou verfilmen. Het plan werd dus door hem tegengehouden. Ze probeerden het echt te maken, daar is geen twijfel over. Op een bepaald moment in 1968 waren ze serieus aan het overwegen om Lord of the Rings te verfilmen.”

Zelf in de hoofdrollen

Als de film er was gekomen, dan hadden The Beatles er zelf de hoofdrollen in gespeeld. Zo zou Paul McCartney de rol van Frodo spelen, zou Ringo Starr te zien zijn geweest als Sam, had John Lennon Gollum gespeeld en kroop George Harrison in de huid van Gandalf. The Beatles hadden ook al een regisseur in gedachten voor de film. Daarvoor wilden ze Stanley Kubrick inschakelen, die toen net z’n klassieker 2001: A Space Odyssey had uitgebracht.

In z’n gesprek met Jackson gaf McCartney wel al toe dat hij blij is dat ze de film niet gemaakt hebben. “Daardoor kon jij de jouwe maken en ik ben fan van jouw film”, vertelde hij aan de regisseur. Waarop Jackson reageerde dat hij graag had gezien hoe een musicalversie van Lord of the Rings er had uitgezien. “Wat zouden The Beatles gedaan hebben met de soundtrack van Lord of the Rings? Dat zou een album met 14 of 15 nummers zijn geweest die geweldig zouden zijn om naar te luisteren.”

“Ik zit dus een beetje tussen twee vuren hierover”, besluit Jackson. “Ik had zo graag naar dat album geluisterd, maar ik ben ook blij dat ik de kans heb gekregen om de films te maken. Maar deze nummers zouden zo fascinerend zijn geweest.”

Bekijk hier de trailer van The Beatles: Get Back:

De documentaire The Beatles: Get Back van Peter Jackson is te vinden op Disney+.

Meer
Lees meer...