Bekende muzikanten zoals ABBA, Radiohead en The Cure klagen mogelijk misbruik van AI aan


In het kort

  • Meer dan 13.500 artiesten, waaronder Björn Ulvaeus van ABBA en Thom Yorke van Radiohead, hebben een brief ondertekend waarin ze hun grote bezorgdheid uiten over het gebruik van creatieve werken om AI te trainen.
  • Volgens ondertekenaars als Nobelprijswinnaar Kazuo Ishiguro en acteur Julianne Moore vormt het ongeautoriseerde gebruik van creatieve werken een grote bedreiging voor het levensonderhoud van artiesten.
  • Sommige muzikanten, zoals Nick Cave en Stevie Wonder, hebben de impact van AI op creativiteit publiekelijk veroordeeld of er hun ongenoegen over geuit, terwijl anderen, zoals Grimes en David Guetta, pleiten voor het gebruik van AI bij muziekproductie.

Duizenden artiesten uit verschillende disciplines hebben zich verenigd in een protest tegen het gebruik van hun creatieve werken voor het trainen van kunstmatige intelligentie-tools (AI). In een brief die ondertekend is door meer dan 13.500 mensen, waaronder prominenten uit de muziekindustrie zoals Björn Ulvaeus van ABBA, Robert Smith van The Cure, Thom Yorke en bandleden van Radiohead en componisten zoals John Rutter en Max Richter, wordt grote bezorgdheid geuit over deze praktijk.

De brief stelt dat het ongeautoriseerde gebruik van creatieve werken om generatieve AI te trainen een significante bedreiging vormt voor het levensonderhoud van artiesten. Andere ondertekenaars zijn veelgeprezen auteurs zoals Nobelprijswinnaar Kazuo Ishiguro, Emma Donoghue, Ian Rankin, James Patterson, Ted Chiang en Joanne Harris, maar ook acteurs Julianne Moore, Kevin Bacon, Rosario Dawson en Kate McKinnon.

Stemmen van muzikanten door AI

De interim CEO van de Association of Independent Music, Gee Davy, steunde de verklaring en benadrukte het belang van robuuste auteursrechtelijke bescherming om een bloeiende toekomst voor makers in de muziekindustrie te garanderen. Dit standpunt komt overeen met lopende juridische gevechten tussen artiesten en techbedrijven over het gebruik van creatief materiaal in AI-modeltraining, zoals ChatGPT.

Singer-songwriter Nick Cave liet zich bijzonder scherp uit over het vermogen van ChatGPT om muziek te genereren. Hij noemde het “een groteske aanfluiting” van de menselijke creativiteit en uitte zijn diepe ongerustheid over de impact van AI op de muziekwereld.

AI in de muziekwereld: goed of slecht?

Een eerdere open brief, ondertekend door meer dan 200 artiesten, waaronder bekende namen als Stevie Wonder, Billie Eilish, Nicki Minaj, R.E.M. en de erven van Bob Marley en Frank Sinatra, drong er bij AI-bedrijven op aan om het werk van artiesten niet meer zonder toestemming te gebruiken. Ze benadrukten dat AI weliswaar positieve bijdragen kan leveren, maar dat onverantwoorde toepassingen ervan een bedreiging vormen voor creativiteit, privacy en bestaansmiddelen.

Ondanks deze zorgen omarmen sommige muzikanten het potentieel van AI. De Canadese electro-artieste Grimes pleit voor een speciale AI-muzieksectie op streamingplatforms zoals Spotify en moedigt fans aan om haar stem te gebruiken in AI-creaties, waarbij ze royalty’s van succesvolle resultaten deelt. DJ David Guetta is een andere prominente figuur die het gebruik van AI-tools bij muziekproductie ondersteunt.

De legendarische producer Nile Rodgers veroordeelt het gebruik van AI om de stem van een andere artiest na te bootsen, maar is van mening dat het gebruik van AI voor artistieke expressie en het verbeteren van muziekcreatie zeer nuttig is.

Meer
Lees meer...