OpenAI verwijdert stem op ChatGPT na gelijkenissen met Scarlett Johansson

De gelijkenissen tussen een stem van ChatGPT en die van actrice Scarlett Johansson hebben voor controverse gezorgd. De actrice eiste ondertussen via advocaten dat de stem verwijderd zou worden. Dat is ondertussen ook gebeurd.

Een van de vijf opties in de voice-modus van ChatGPT bestaat niet meer. De stem genaamd “Sky” leek verdacht veel op die van actrice Scarlett Johansson. Zij heeft ondertussen stappen ondernomen en de organisatie OpenAI heeft dan ook beslist de stem te verwijderen.

Zonder toestemming

Gebruikers merkten op dat de stem “Sky” in ChatGPT opvallend veel leek op die van Johansson, wat leidde tot speculaties dat het bedrijf haar stem zonder toestemming had gebruikt.

OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT, ontkende in eerste instantie dat de stem van Johansson was, en beweerde dat het toebehoorde aan een andere actrice. Toch onthulde de actrice dat ze vorig jaar was benaderd door OpenAI-CEO Sam Altman om de stem van het systeem in te spreken, maar dat ze de aanbieding had geweigerd.

Na juridische stappen van Johanssons advocaten schorste OpenAI het gebruik van de Sky-stem. Het bedrijf heeft nog niet gereageerd op de vraag of de stem in de toekomst al dan niet opnieuw zal worden geactiveerd.

Gebruik van bekende stemmen

Deze gebeurtenis roept vragen op over de ethiek van het gebruik van beroemdheden-stemmen in AI. Johansson uitte haar teleurstelling over de gang van zaken en benadrukte het belang van eerlijkheid en transparantie bij het gebruik van AI-technologie.

“Ik vind het belangrijk dat we open en eerlijk zijn over de manier waarop we AI ontwikkelen en gebruiken”, vertelt Johansson. “We moeten ervoor zorgen dat deze technologie op een verantwoorde manier wordt ingezet, met respect voor de rechten.”

Meer
Lees meer...