N-VA-goudhaantje Peter Dedecker stopt ermee: forse klap voor Gentse afdeling 

N-VA-goudhaantje Peter Dedecker stopt ermee: forse klap voor Gentse afdeling 

Kamerlid Peter Dedecker (N-VA) komt niet meer op bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 en ook niet meer voor de Kamer in 2019. Hij gaat “andere wegen verkennen”, en wil terug naar “de technologische wereld”. Het is opnieuw een klap voor de N-VA in Gent. Dedecker was het speerpunt in de strijd van N-VA tegen de christelijke zuil in de Arco-affaire. 

Bij Beweging.net zullen ze een zucht van opluchting slaken, nu Peter Dedecker (N-VA) z’n vertrek aankondigt. De 34-jarige ingenieur gooide zich de afgelopen jaren als een bezetene op het dossier van Arco, de financiële poot van de christelijke zuil die helemaal ten onder ging toen Dexia omviel. Daarbij legde Dedecker een aantal pijnlijke en zelfs mogelijk strafbare mechanismen bloot, onder meer met z’n boek “Een zuil van zelfbediening”.

Dedecker werd zo het gezicht in een steeds harder wordende confrontatie tussen N-VA en haar voormalige kartelpartner CD&V, waarbij veel christendemocraten de keiharde aanval maar moeilijk konden verteren. Maar Dedecker krabbelde nooit terug en eiste dat de zuil de gedupeerden zou vergoeden. Toen in 2014 uiteindelijk beide partijen terug samen in een coalitie kwamen, kwam er een deal uit de bus: het vroegere ACW zou 200 miljoen moeten ophoesten, maar de belastingbetaler legt straks ook 400 miljoen bij, als Belfius verkocht wordt, als deel van het compromis. Dat laatste was een flinke klap voor Dedecker.

Nieuwe aderlating

Z’n vertrek komt als een verrassing, en zeker voor de Gentse afdeling van de N-VA is het een nieuwe klap. Vorig jaar raakte het boegbeeld Siegfried Bracke beschadigd, en moest hij terugtreden als kopman. Elke Sleurs kwam in de plaats, maar weegt voorlopig nog erg licht. Peter Dedecker had zelf ambities, maar was niet eens gemeenteraadslid in Gent, waardoor het lokale niet evident lag. Op de persconferentie waar Sleurs aangekondigd werd als opvolger van Bracke schoof Dedecker mee aan: symbolisch, de man die het net niet werd.

De Gentse N-VA krijgt zo twee klappen op één weekend. Want Dedecker had nationale faam, maar lokaal kondigde gemeenteraadslid Isabelle De Clercq aan dat ze stopt. De Clercq was in de Gentse voorsteden ook altijd goed voor een pak stemmen. Daarnaast zaaide ook Bracke twijfel over het feit of hij wel opkomt, een uitspraak die intern eerder geïnterpreteerd wordt als een dreiging om z’n vel duur genoeg te kunnen verkopen.

Geen staatssecretaris

Dedecker verlaat de politiek nog voor hij z’n grote doorbraak kende. In 2014 was Dedecker al dicht tegen een staatssecretariaat, maar het was diezelfde Sleurs die toen de post kreeg in de federale regering voor Oost-Vlaanderen. Die provincie is voorlopig onderbedeeld in de verdeling van de nationale functies bij N-VA. Dedecker ambieerde toen ook het fractieleiderschap in de Kamer, maar vond daarvoor te weinig medestanders in de fractie.

“Ik wil andere wegen verkennen, ergens tussen mijn oude liefde, de technologische wereld vanuit mijn opleiding tot burgerlijk ingenieur in de computerwetenschappen, en de beleidservaring die ik de afgelopen jaren opdeed”, zo schrijft hij zelf op z’n blog.

“Ik kreeg in 2010 van onze partij en onze kiezers een kans waar ik in de verste verte nooit had van durven dromen. Het is een waar voorrecht geweest om betaald te worden om te doen wat je graag doet, om je gedacht zeggen, vanuit een duidelijke overtuiging. Bijzonder intense en boeiende jaren, bij momenten een ware rollercoaster. Jaren waarin ik als één van de vele radertjes binnen onze partij een aantal steentjes in de rivier heb verlegd, met enkele ongelooflijke hoogtepunten.”

“Nooit had ik gedacht dat ik ooit een boek zou schrijven, maar ook dat kwam ervan, met lezingen over heel Vlaanderen. Nooit had ik gedacht om door zowel De Standaard, De Morgen als Knack uitgeroepen te worden tot één van de beste parlementsleden, waar ik uiteraard bijzonder fier op ben. Het zijn jaren waarin ik op vele interessante plaatsen geweest ben en enorm veel interessante mensen ontmoet heb waar ik veel van geleerd heb, binnen en buiten onze partij, in het bedrijfsleven en het middenveld. Het waren jaren van enorme mentale persoonlijke verrijking, waar ik altijd met grote tevredenheid op terug zal kijken, met een groot gevoel van dankbaarheid.”

Gesponsorde artikelen