Na ‘Call Me By Your Name’ is er ‘Love, Simon’: een film over een coming-out, maar herkenbaar voor iedereen

‘Love, Simon’ is gisteren in de Verenigde Staten in avant-première gegaan. De film gaat over de tiener Simon die op jongens valt maar moeite heeft met zijn coming-out omdat hij niet wil dat zijn leven erdoor verandert. Het lijkt de zoveelste film over holebi’s, maar ‘Love, Simon’ is toch iets anders. Het is de eerste film over het thema die gemaakt is door een van de grote Amerikaanse filmstudio’s en daarom alleen al historisch.

My name’s Simon, and I’m just like you – except I have one huge-ass secret… Nobody knows I’m gay“, zegt acteur Nick Robinson (Jurrasic World) in de trailer van Love, Simon. De film is gebaseerd op het succesvolle boek Simon vs. the Homo Sapiens Agenda van van Becky Albertalli uit 2015.

Het verhaal gaat over de tiener Simon die weet dat hij op jongens valt, maar geen zin heeft om uit de kast te komen omdat hij voor de rest perfect gelukkig is. Alleen online en anoniem out hij zich en begint hij te mailen met de eveneens anonieme homoseksuele Blue, tot die mails in de foute handen terecht komen en hij gechanteerd wordt.

Gemaakt door grote filmstudio

Love, Simon is eigenlijk een vrij gewone romcom, volgens nieuwswebsite The Atlantic zelfs “frustratingly safe“. Het gaat over een opgroeiende tiener en verliefdheid, maar deze keer is het hoofdpersonage wel homo.

Er zijn de laatste tijd wel meer LGBT-films gemaakt, denk maar aan Oscarwinnaars Moonlight en Call Me By Your Name. Toch is Love, Simon uniek want het is de eerste keer dat een van de grote Amerikaanse filmstudio’s, in dit geval 20th Century Fox, een film maakt rond het thema.

Coming-out is ook in 2018 nog een thema

Daardoor kan Love, Simon een veel breder publiek aanspreken dan andere holebi-films en kan het een verschil maken voor een hele generatie jongeren die met dezelfde problemen als Simon kampen. De film toont dat homo zijn en een coming-out nog altijd een thema is, ook in 2018.

It doesn’t seem fair that only gay people have to come out. Why is straight the default?“, zegt Simon daar zelf over in de film. Hoewel hij heel open vrienden en begripvolle ouders heeft, durft hij hen toch niet zeggen dat hij op jongens valt. De quote “No matter what, announcing who you are to the world is pretty terrifying because what if the world doesn’t like you?” zal voor iedere tiener wel herkenbaar zijn.

Meer dan alleen homo

Ook dat is een van de zaken die regisseur Greg Berlanti wou meegeven in de film, namelijk dat homo zijn maar één van de aspecten van Simon is. Berlanti is zelf homo en sinds vorig jaar getrouwd met Robbie Rogers, de eerste openlijke homoseksuele profvoetballer. Hij maakte naam als schrijven van series zoals Dawson’s Creek, Arrow, The Flash en Riverdale.

Berlanti vertelt aan de website Advocate over een jongen die zich tijdens opnames in Kansas outte tegen zijn vader. Een heel emotioneel moment voor de regisseur die hoopt dat Love, Simon ervoor zorgt dat holebi’s sneller uit de kast durven komen. “Every gay person must come out“, zegt hij.

Veel beloftevolle acteurs

Love, Simon is geproducet door het team achter The Fault in Our Stars en het scenario is geschreven door het duo achter This Is Us. Naast Rick Robinson zijn er ook rollen voor onder andere Katherine Langford (13 Reasons Why), Alexandra Shipp (X-Men: Apocalypse), Logan Miller (The Walking Dead), Josh Duhamel (Transformers) en Jennifer Garner (Daredevil).

Vanaf 16 maart is Love, Simon in de Verenigde Staten te zien in de cinema, in België moeten we nog wachten tot 20 juni.

Bekijk hier de trailer van Love, Simon:

Wij kijken al uit naar 20 juni!

Meer
Lees meer...