Na twee maanden blijkt ebola-uitbraak in Congo alleen maar erger te worden

Na twee maanden blijkt ebola-uitbraak in Congo alleen maar erger te worden

De uitbraak van ebola in het noordoosten van Congo geraakt maar niet onder controle. Artsen zonder Grenzen trekt aan de alarmbel. Volgens de hulporganisatie neemt het aantal geïnfecteerde mensen nog steeds toe.

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO waarschuwde al dat de epidemie een kritiek punt heeft bereikt. De WHO is bang dat het virus overslaat naar de buurlanden Uganda, Rwanda, Zuid-Sudan en Burundi.

De evola-epidemie brak in augustus uit in het grensgebied met Uganda en Rwanda. Sindsdien zijn zeker 202 mensen gediagnosticeerd met het virus, 118 van hen zijn inmiddels dood volgens Artsen zonder Grenzen.

De ngo heeft zo’n 17.000 mensen gevaccineerd en helpt daarnaast bij het veilig begraven van mensen die zijn overleden aan de ziekte. Besmetting van het virus gebeurt via direct contact, maar ebola kan zich ook verspreiden tijdens begrafenissen als nabestaanden intensief contact hebben met het lichaam van omgekomen familieleden.

Wantrouwen tegenover hulpverleners

Volgens Artsen zonder Grenzen is het cruciaal om het vertrouwen van de bevolking te winnen en goede voorlichting te geven om ebola de kop in te drukken. Het wantrouwen ten opzichte van de hulpverleners is momenteel erg groot. Mensen denken dat patiënten in de ebolabehandelcentra worden gedood of op zijn minst worden “geholpen” om te sterven. Er circuleren ook geruchten over westerlingen die organen of bloed stelen of bewust mensen zouden besmetten. Sommige mensen geloven dat de infectieziekte wordt veroorzaakt door hekserij.

Beni

In 2007 was er in Congo ook al een grote uitbraak van ebola, toen waren er zo’n 200 slachtoffers. In 2014 werd West-Afrika geteisterd door het virus, in totaal stierven toen meer dan 11.000 mensen, het merendeel in Guinee, Sierra Leone en Liberia.

Volgens het Congolese ministerie van Volksgezondheid is Beni, in het grensgebied met Uganda en Rwanda, het nieuwe brandpunt van de ziekte geworden. In het gebied is het vanwege aanvallen door rebellengroeperingen heel gevaarlijk, waardoor veel mensen op de vlucht slaan voor etnisch geweld. Het dodelijke virus kan zich daardoor nog makkelijk verspreiden.

epa

Gesponsorde artikelen