Naaktfoto’s van je ex bijhouden: in Duitsland mag het niet meer

Met dank aan onze fel beminde smartphones en bijhorende apps als Snapchat en WhatsApp was naaktfoto’s nemen en versturen nooit eerder zo makkelijk. Maar wat gebeurt er als je relatie stukloopt? Dan kan je jouw ex blijkbaar voor de rechter slepen en verplichten om het materiaal te verwijderen. Of toch als je in in Duitsland woont.  

Wanneer je relatie voorbij is, heb je het recht om te eisen dat je ex-partner intiem beeldmateriaal verwijdert. Zo oordeelde een rechter vorige week in het Duitse Koblenz nadat een vrouw haar ex-vriend, een fotograaf, had aangeklaagd. Toen ze nog samen waren, had ze immers geregeld voor hem geposeerd terwijl hij naaktfoto’s en erotische filmpjes maakte. 

De man in kwestie ging niet akkoord met de eis van zijn ex, dus vochten ze het uit voor de rechtbank. Daar haalde de vrouw haar gelijk, want volgens de Duitse rechter zijn de persoonlijke rechten van de vrouw belangrijker dan de bezittingsrechten over het materiaal. De foto’s en video’s waarin de vrouw wel kleding draagt, mag de man houden, omdat die “weinig tot geen schending van haar privacy vormen”, aldus de rechter.

Meer
Lees meer...