Naaktkat zonder ogen verovert Instagram

Sphynx
De huid van een naaktkat kan snel verbranden. – EPA/IGOR KOVALENKO

Naaktkat Jasper, bijnaam Jazzy, heeft al 83.000 volgers op Instagram, nadat zijn account online ging vorig jaar. En dat gebeurde niet zomaar. De kat heeft namelijk geen ogen.

Wat als een leuk adoptieverhaal begon, eindigde in een vreseliijke ziekte. Toen Jasper twee jaar was, adopteerde eigenaar Kelli de naakte sfinx. Alles leek in orde te zijn met de kater, maar niets bleek minder waar.

FVH

Enkele jaren later kreeg Jazzy de diagnose FVH (feline herpes virus). Ten tijde van die diagnose was er niets ernstig aan de hand, de kat snoof gewoon wat veel. Maar in november 2013 kreeg hij een hoornvlieszweer in zijn rechteroog. “Het was zo erg dat verwijderen de enige optie was. Hij bleef een gelukkige, gezonde, nu eenogige kat”, zegt baasje Kelli.

In september 2018 kreeg hij in zijn linkeroorg dezelfde aandoening, en weer was de enige optie vewijderen. “Hoe eng het nieuws ook was dat Jasper nu totaal blind zou zijn, hij paste zich super goed aan.” Maar in april 2019 kreeg Jazzy een milde beroerte. “Het was een angstaanjagende ervaring om erachter te komen wat er aan de hand was, waarom hij me wakker maakte door rondjes te draaien.”

Gezond

“De diagnoses waren een opluchting. De oorzaak is onbekend, wat helaas vaak voorkomt, maar het betekent dat het niet werd veroorzaakt door één van de vreselijke dingen waarvan we weten dat ze er een beroerte kunnen veroorzaken. Sindsdien is hij bijna 100 procent hersteld, hij loopt wat voorzichtiger en hij weet soms niet waar hij is. Hij zal om hulp miauwen, maar verder is hij perfect. Jasper is een heel gelukkige kat, die verder buitengewoon gezond is. Hij is 12 jaar oud, maar de dierenarts zegt dat er geen reden is om aan te nemen dat hij niet nog 10 jaar zal leven.”

Gesponsorde artikelen