Naar een pretpark? Dit zijn de duurste en goedkoopste in België en omstreken

Een verlengd weekend, redelijk mooi weer, … klinkt als het ideale moment om een pretpark te bezoeken. Maar dat kost geld, zeker als je voor het hele gezin moet betalen. Wat zijn de duurste en de goedkoopste pretparken die door Belgen worden bezocht?

Met familie of vrienden, een pretpark is altijd leuk. Als je alleen voor jezelf moet betalen, valt het allemaal nog wel mee. Maar als je met het hele gezin gaat, kan zo’n bezoekje erg duur worden. CupoNation heeft de prijzen van 25 pretparken met wat berekeningen gerangschikt volgens de duurste en de goedkoopste. Het gaat om pretparken in België, maar ook de parken in onze buurlanden waar we al eens de grens voor oversteken.

Duurste: Disneyland Parijs

Het zal geen verrassing zijn dat Disneyland in Parijs het duurste pretpark is. Met voorsprong zelfs, want als volwassene betaal je 73 euro voor een toegangsticket. Parc Astérix ligt ver achterop als tweede duurste pretpark. Daar betaal je 49 euro per dag. Dan volgen Phantasialand (47,50 euro) en Movie Park Germany (45,50 euro). De top vijf wordt afgerond door Efteling (38 euro). De eerste conclusie: blijf in eigen land als je minder geld wil uitgeven, want de parken in Frankrijk, Duitsland en Nederland zijn het duurst.

Vaak vergeten we dat er behalve de toegangsprijs nog kosten bij komen. Voor een parkeerplaats moet je ook nog een budget van ongeveer 6,50 euro voorzien. Maar die prijs varieert enorm, van gratis parking tot liefst 25 euro.

Getty

Het wordt al helemaal duizelingwekkend als je de prijzen ziet voor zo’n dagje met een gemiddeld gezin van vier personen, inclusief parking. Disneyland Parijs kost dan 317 euro voor één dag! Parc Astérix zit aan 208 euro, Phantasialand 195 euro, Movie Park Germany 188 euro, en ook Efteling kost dan nog 162 euro volgens de berekeningen van CupoNation.

En zo zijn Plopsa Indoor in Hasselt en in Coevorden uiteindelijk de goedkoopste pretparken. Met het hele gezin betaal je, inclusief parking, in totaal 79,96 euro. In België kost een ticket voor een pretpark gemiddeld 32,29 euro per persoon. Een gezin van vier personen betaalt gemiddeld 128,50 euro. Walibi is het duurste Belgische pretpark met 37,50 euro voor een volwassene, en een gezinsprijs van 158 euro. De volgende is Plopsaland in De Panne met een prijs van 36,50 euro.

Istock

Prijs per attractie

Ook een interessante berekening: hoeveel kost een ritje op een attractie als je de toegangsprijs in overweging neemt? Daarvoor heeft CupoNation het aantal attracties per park opgeteld. Disneyland in Parijs is dan nog altijd de duurste: 1,83 euro per attractie. Voorts veel dezelfde namen onder de duurste parken: bij Efteling betaal je 1,15 euro per attractie. De goedkoopste is dan het Nederlandse Julianatoren met 0,36 euro per attractie.

Bij Walibi kost een attractie je zo 0,96 euro. Bobbejaanland zit aan 0,71 euro, en Plopsaland De Panne doet het ondanks zijn relatief hoge toegangsprijs nog beter met 0,70 euro per attractie. Uiteraard zou je dan echt elke attractie moeten doen, want op een dag helaas bijna overal onmogelijk is. In de praktijk kost een ritje op een rollercoaster je dus behalve de wachttijd nog een pak meer.

EPA

Tip: koop online

Wie nu stilaan achterover valt en dat bezoek aan een pretpark niet meer ziet zitten, moet nog even verder lezen. Een nuttige tip om geld te besparen is je tickets online te kopen. Probeer dat dan ook nog eens zeven dagen op voorhand te doen. Oké, het weerbericht van volgende week is doorgaans niet echt betrouwbaar, maar dat risico moet je nemen. Gemiddeld kost het je dan 8 procent minder.

Bij Movie Park Germany kan dat zelfs oplopen tot een korting van 36 procent. Een ticket van 45,50 euro kost dan nog 29 euro. Voor een gezin kan dat veel geld zijn. Alvast veel plezier!

Istock
Meer
Lees meer...