Nabestaanden MH370 bieden klokkenluider 3 miljoen om waarheid op te biechten

Nabestaanden van de passagiers op vlucht MH370 van Malaysian Airlines willen zelf een onderzoek starten. Ze richten een campagne op om 5 miljoen dollar in te zamelen. Die moet dienen om privédetectives in te huren, maar vooral om een klokkenluider te overtuigen de waarheid naar buiten te brengen.

MH370, het blijft één van de grootste mysteries van de recente luchtvaartgeschiedenis. Op 7 maart steeg het toestel van Malaysian Airlines op in Kuala Lumpur op weg naar de Chinese hoofdstad Peking, toen het plots van de radar verdween. Pas uren later werd de verdwijning opgemerkt, maar het was te laat om de Boeing 777 terug te vinden. Wekenlang werd de oceaan afgespeurd, zonder enig succes. 

De nabestaanden van de inzittenden geloven de officiële verklaringen al langer niet meer, en willen daarom nu hun eigen onderzoek starten. Om privédetectives en experten in te huren, hebben ze echter wel heel wat geld nodig. Daarom starten ze nu een crowdfundingactie om vijf miljoen dollar op te halen voor een klokkenluiderwebsite over de verdwenen Boeing. De initiatiefnemers zijn er namelijk van overtuigd dat de overheid bewust informatie achterhoudt.

getty images
epa

Klokkenluider

Het initiatief gaat uit van nabestaanden uit de VS, Australië, India, Nieuw-Zeeland en Frankrijk. Sarah Bajc, wiens man Philip Wood in het vliegtuig zat, legt aan USA Today uit dat de vijf miljoen voor verschillende doeleinden gebruikt zal worden. “Drie miljoen wordt opzijgezet als beloning voor de klokkenluider die in de openbaarheid komt en de waarheid onthult.”

De overige twee miljoen moet dan dienen om een firma van privédetectives in te huren die de mogelijkheid heeft om in verschillende landen te werken. Bajc weet ook wel dat ze met dat geld de oceaan niet kunnen afzoeken, maar dat zijn ze dan ook niet van plan. Ze gelooft namelijk niet dat het vliegtuig te vinden is op de plaats waar gezocht wordt. “Als er ook maar enige vorm van brokstukken was gevonden, zelfs maar een zetelkussen”, dan had ik de onderzoekers geloofd. Maar er is gewoon niets.”

epa
getty images

Reward MH370: The Search for the Truth start maandag op crowdfundingsite Indiegogo. De minimumdonatie is 5 dollar.