De Nationale Veiligheidsraad heeft vanmorgen beslist om niet over te gaan naar fase 5 van de versoepelingen van de coronamaatregelen. Integendeel: de maatregelen worden opnieuw wat strenger. Da’s niet helemaal onlogisch, want de voorbije dagen zijn de coronacijfers in ons land opnieuw serieus gestegen.
Geen nieuwe versoepelingen dus, maar vooral meer mondmaskers. Die zijn vanaf komende zaterdag, 25 juli, verplicht op alle drukke plaatsen. Volgens premier Sophie Wilmès (MR) is dat onder andere op markten, in drukke winkelstraten en in openbare gebouwen. Hoe het concreet zit, beslissen de lokale besturen.
Mondmaskers in horeca
Daarnaast worden mondmaskers ook verplicht voor klanten in horecazaken. Naar het voorbeeld van onze buurlanden zal iedereen daar een mondmasker moeten dragen. Enkel wanneer je aan een tafeltje zit, mag je het masker afnemen. Aankomen, vertrekken, naar het toilet gaan en dergelijke gebeurt dus mét een masker.
Het sluitingsuur van de horecazaken wordt niet vervroegd. Maar om te kunnen vermijden dat mensen na dat sluitingsuur (1 uur ’s nachts) samenscholen, zullen de nachtwinkels al om 22 uur hun deuren moeten sluiten.
Contactgegevens
Nog naar het voorbeeld van buurlanden, zal één persoon per tafeltje in de horeca een e-mailadres of telefoonnummer moeten achterlaten. Op die manier kan iemand gecontacteerd worden mochten in het restaurant of het café coronabesmettingen vastgesteld worden.
De Nationale Veiligheidsraad benadrukt dat die gegevens enkel voor coronacommunicatie gebruikt mogen worden, en na 14 dagen vernietigd moeten worden. Premier Wilmès verwijst horecazaken door naar de website van de FOD Economie, waar tegen komend weekend een standaardformulier terug te vinden zal zijn.
Geen kleinere sociale bubbel
De sociale bubbel blijft bestaan uit 15 personen per week. Zolang iedereen zich daaraan houdt, is het niet nodig om de bubbel kleiner te maken. Viroloog Marc Van Ranst is niet tevreden met die beslissing. “De bubbel verkleinen was een veel duidelijker signaal geweest”, klinkt het.
Lokale maatregelen
Premier Sophie Wilmès verduidelijkte ook dat dit nationale maatregelen zijn. Op lokaal niveau hebben burgemeesters nog steeds de bevoegdheid om lokaal strenger op te treden. De verschillende gewesten hebben ondertussen een soort draaiboek opgesteld, met verschillende mogelijke stappen.