Left Right
scrollTop top

Nationale Veiligheidsraad: uitbreiding bubbel naar 15, evenementen buiten met 400 mensen, mondmaskers niet verplicht


Sophie Wilmès National Veiligheidsraad op weg
© Isopix

De Nationale Veiligheidsraad heeft zojuist een persconferentie gehouden over verdere versoepelingen van de coronamaatregelen. Daarbij is beslist dat de zogenaamde contactbubbel vanaf 1 juli uitgebreid wordt tot 15 personen. Evenementen kunnen vanaf dan met 200 personen binnen en 400 personen buiten. Mondmaskers blijven voorlopig enkel “sterk aangeraden” en worden niet verplicht.

Premier Sophie Wilmès begon de persconferentie met een strenge boodschap gericht aan iedereen die vorig weekend de coronaregels heeft overtreden op zogenaamde geïmproviseerde massa-evenementen zoals in Brussel op het Flageyplein. Ze waarschuwde dat de kans op tweede golf besmettingen met het coronavirus nog steeds een reëel gevaar is.

Fase 4 vanaf 1 juli: dit mag weer

Contactbubbel tot 15 personen

Vanaf 1 juli gaat fase 4 van de exitstrategie in. Dan wordt de zogenaamde contactbubbel uitgebreid tot 15 personen. Dat wil zeggen dat je per week met 15 verschillende mensen mag afspreken. Dat mogen iedere week ook andere personen zijn. Op dit momenteel mag zo’n bubbel maximaal uit 10 personen bestaan.

Ontspanning

Zwembaden, wellnesscentra, pretparken, binnenspeeltuinen, casino’s, speelzalen, cinema’s, congreszalen, recepties en feestzalen gaan op die dag ook opnieuw open. Daarvoor gelden wel nog altijd strenge voorwaarden. Discotheken en nachtclubs blijven nog langer gesloten.

Winkelen

Verder is er ook een beslissing gevallen over het gebruik van mondmaskers. Enkele experts hadden opgeroepen om die te verplichten in winkels. Zo’n verplichting komt er voorlopig niet, maar het dragen van een mondmasker blijft wel nog steeds zeer sterk aangeraden. Aan het Het Journaal op VRT gaf minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) achteraf uitleg over die beslissing. De verplichting komt er voorlopig niet omdat het reproductiegetal in ons land nog steeds laag ligt. Als dat zou veranderen, is het wel mogelijk dat mondmaskers in de toekomst toch verplicht worden.

De regels om te winkelen worden ook verder versoepeld. Zo mag je nu met meerdere personen samen naar een winkel gaan en mag je langer dan een half uur binnen blijven. Op markten valt de limiet van 50 kramen weg.

Evenementen

Massa-evenementen blijven tot nader order nog altijd verboden. Voor kleinere evenementen komt er wel een verdere versoepeling vanaf 1 juli. Die komt er deels op vraag van de evenementensector die vreest voor faillissementen en jobverlies. Op indoorevents mogen vanaf 1 juli maximaal 200 mensen aanwezig zijn als de regels van de social distancing gerespecteerd kunnen worden. Outdoor mogen zelfs 400 mensen aanwezig zijn.

Op 1 augustus komt er een verdere versoepeling. Dan zijn indoor 400 mensen welkom en outdoor 800. Dit is wel nog onder voorbehoud. Als het aantal besmettingen in ons land opnieuw zou toenemen, kan die regel teruggedraaid worden.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  112.547.616
 • Aantal
  doden
  2.497.865
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  760.809
 • Aantal
  doden
  21.988