NBA in de ban van gokschandaal met speler in de hoofdrol

De Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie NBA is opgeschud door een gokschandaal. Er is namelijk een onderzoek geopend naar onregelmatigheden bij het gokgedrag van speler Jontay Porter, een 25-jarige Amerikaan die uitkomt voor de Toronto Raptors.

Verschillende Amerikaanse media, zoals ESPN, kwamen eerder deze week met het nieuws over het onderzoek naar Jontay Porter. De Amerikaan speelde in zijn prille carrière nog maar in 37 wedstrijd in de NBA en is dus voor de gemiddelde basketbalkenner een grote onbekende. Toch staat hij nu in het oog van de storm.

Prop bets

Het onderzoek naar onregelmatigheden bij het gokgedrag van Jontay Porter draait rond zogenaamde prop bets. Daarbij kan het er geld ingezet worden op de prestaties van specifieke spelers in specifieke wedstrijden. Zo kon er op 26 januari voor de wedstrijd tegen de LA Clippers gegokt worden dat Porter minder dan 0,5 driepunters zou scoren.

Oogblessure en ziekte

Die avond speelde Jontay Porter amper vier minuten. Daarna stopte hij omdat hij opnieuw last zou hebben gekregen van een eerder opgelopen oogblessure. Hij scoorde die avond niet. Achteraf bleek dat er die avond op geen enkele prop bet zoveel geld was ingezet als op “minder dan 0,5 driepunters” voor Jontay Porter. Twee dagen later speelde Porter wel gewoon 19 minuten en scoorde hij drie driepunters.

Ook op 20 maart tegen de Sacramento Kings speelde Jontay Porter amper drie minuten. Hij zou zich toen ziek hebben gevoeld. In die drie minuten scoorde Porter niet, maar plukte hij wel twee rebounds. Bij de gokkantoren kon je toen echter inzetten op meer of minder dan 7,5 punten en 5,5 rebounds. Opnieuw was er massaal geld ingezet op “minder”. Die bedragen zouden ook via verschillende accounts zijn ingezet omdat er een limiet staat op het bedrag dat er kan gegokt worden door één persoon op één specifieke prop bet.

Sportweddenschappen

Dat er in de NBA een nieuw gokschandaal opduikt, komt zeer ongenegen. Aangezien sportweddenschappen in veel Amerikaanse staten nog niet zo lang geleden gelegaliseerd zijn, is het een enorme booming business. Gokkantoren halen dan ook alles uit de kast om deze potentiële gokkers te overhalen. Sportcompetities en duidingprogramma’s worden steeds meer gesponsord door allerhande gokwebsites.

Veel experts stellen zich daarbij al langer vragen. Zo wordt reclame voor gokbedrijven in Europa op steeds meer plaatsen en steeds meer landen verboden. Het zou niet alleen voor een hele reeks gokverslaafden kunnen zorgen, het brengt ook een concreet gevaar met zich mee voor beïnvloeding van sportwedstrijden.

Meer
Lees meer...