Nederland heeft weer pietenprobleem: dit jaar mag Sinterklaas ook geen ‘gekleurde’ pieten meer hebben

Hoor wie klopt daar, kinderen? De herfst brengt ook de komst van Sinterklaas weer wat dichterbij. En dat zindert tegenwoordig na tot in politieke kringen. De rol van zwarte piet staat al een hele tijd ter discussie, en vooral in Nederland weten ze het al lang niet meer. Op televisie kleurde de handlanger van Sinterklaas vorig jaar in alle kleuren van de regenboog. Die gekleurde pieten worden dit jaar weer afgevoerd. In 2017 gaan we voor ‘vijftig tinten grijs’.

De discussie keert jaarlijks terug: mag de helper van de Sint wel zwart zijn? Er is zelfs al een heus Pietenpact opgesteld, zodat Piet vanaf nu enkel nog zwarte vegen zal hebben. Daardoor moet duidelijk zijn dat hij die zwarte plekken door roet van de schoorsteen heeft opgelopen, niet omdat zijn huidskleur zwart is. In Nederland woedt de discussie nog veel feller dan hier in Vlaanderen. Zo fel zelfs dat de pieten er vorig jaar alle kleuren van de regenboog hadden.

Vijftig tinten grijs

In het Sinterklaasjournaal waren alle pieten gekleurd, zodat het zwart niet meer zou opvallen. Alleen was dat zo belachelijk dat de omroep NTR dit jaar geen gekleurde pieten meer in het programma wil zien. Hoe Piet er dit jaar gaat uitzien is officieel nog niet geweten. In de Telegraaf zegt de directeur van die omroep, Willemijn Francissen: “Laat ik het zo zeggen: we gaan voor een soort vijftig tinten grijs, maar dan anders.”

De Nederlanders vonden dat de gekleurde pieten helemaal niet in de traditie van Sinterklaas pasten. Het leek inderdaad ook meer op een circusact. Die vijftig tinten grijs zullen waarschijnlijk op een mix van witte, grijze en zwarte pieten neerkomen. Dat zou een iets logischere oplossing zijn voor de verdeeldheid over de pieten. De ene vindt het racistisch dat Sinterklaas zich laat omringen door zwarte helpers die al het werk moeten doen. De andere is van mening dat dit onderdeel is van een lange traditie binnen onze cultuur en dat het zonde is om die dingen te veranderen.

Piet-moeheid

Intussen lijken de Nederlanders de discussie toch stilaan beu te worden. Sinterklaas draait steeds vaker rond de huidskleur van de pieten, en niet rond het kinderfeest. “Die hele discussie heeft het voor best veel mensen bijna verpest, ook voor programmamedewerkers”, zegt Francissen nog in De Telegraaf. “De druk is enorm. Natuurlijk wil niemand een programma maken waardoor mensen zich gekwetst voelen, maar het is zo uit de hand gelopen dat je het voor een deel van de kijkers nooit meer goed kan doen.”

Vanochtend was ook in het programma Goedemorgen Nederland een zekere vorm van ‘piet-moeheid’ te horen. Tweede Kamerlid Bente Becker wou zich niet uitspreken over de nieuwste oplossing om zwarte piet niet racistisch te laten overkomen. “Ik ben er een beetje klaar mee, met die discussie over Zwarte Piet die elk jaar in oktober weer begint. Het is een mooi kinderfeest en ik vind dat het de afgelopen jaren te veel is verworden tot een maatschappelijke discussie die in een verhit debat is terechtgekomen. En dat is niet de bedoeling.”

Meer
Lees meer...