Nederland verbiedt fokken van honden met korte snuit

Bulldog
Foto door freestocks.org via Pexels

In Nederland is het vanaf nu verboden om honden met een korte snuit, zoals de Engelse en Franse bulldog, te fokken. Onderzoek heeft uitgewezen dat honden met een korte snuit hierdoor ademhalingsproblemen ervaren. Wie alsnog betrapt wordt op het fokken van deze honden, riskeert een hoge boete.

Honden met een korte snuit, zoals Franse en Engelse bulldogs en mopshonden, zijn enorm in trek door hun opvallende uiterlijk. De korte poten en platte snuit vallen in de smaak bij vele hondenliefhebbers, maar ze zijn minder leuk voor de dieren zelf.

Ademhalingsproblemen

mopshond pug
Foto door Steshka Willems via Pexels

De Nederlandse stichting Dier&Recht strijdt al jaren voor dit fokverbod, aangezien de platte snuit van deze rassen voor ademhalingsproblemen zorgt. Dit werd vorig jaar bevestigd in een onderzoek van de Universiteit van Utrecht. Na dat onderzoek werd beslist dat de snuit minstens één derde van hun kop moet uitmaken om comfortabel te zijn voor de dieren.

Maar tot voor kort werd er nooit echt ingegrepen bij overtredingen van deze regel. Daarom diende Dier&Recht een handhavingsverzoek in tegen een bekende fokker van bulldogs. De bevoegde Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) ging vervolgens dan toch een kijkje nemen.

Boetes tot 1.500 euro

Kelly Kessen, die als dierenarts verbonden is aan Dier&Recht vertelt aan Trouw hoe dat verliep. “De NVWA ging kijken en gaf een waarschuwing.” De fokker kreeg dus niet meteen een boete, maar da’s ook niet de gewoonte bij NVWA. Die geeft in eerste instantie altijd een waarschuwing, waarna een tweede bezoekje verwacht kan worden.

Zijn er bij die tweede controle geen verbeteringen, dan riskeert de fokker een boete van 1.500 euro. Wordt hij nadien nogmaals betrapt, dan gaat het om een boete van 1.500 euro per pup.

De NVWA geeft nooit direct een boete. Wel kan de fokker binnenkort een tweede inspectie verwachten en riskeert dan een boete van 1.500 euro. Bij een volgend vergrijp komt daar 1.500 euro per pup bovenop.

Kliklijn

buldog
Foto door Felipe Cespedes via Pexels

Om regelmaat te brengen in de berechting van fokkers, heeft Dier&Recht nu een systeem uitgewerkt, waarbij mensen fokkers kunnen melden. Wanneer ze opmerken dat er ergens honden met een korte snuit gefokt worden, kunnen ze dat laten weten aan de stichting, die de zaak dan verder onderzoekt.

Wanneer Dier&Recht merkt dat het inderdaad gaat om een overtreding, dan wordt NVWA ingelicht en zal deze zorgen voor de verdere behandeling van de zaak. En dus mogelijk waarschuwingen of boetes uitspreken.

Nederlandse bulldogs

Vanuit de fokkers wordt er – uiteraard – minder positief gereageerd op de boetes. “Ze willen dat ze een langere neus krijgen, maar dan kun je het toch geen buldog meer noemen?”, zo klinkt het bij Nancy Moes, die Engels bulldogs fokte, maar zich door de maatregelen genoodzaakt voelde om daarmee te stoppen.

Maar dierenarts Kessen ziet deze regels eerder als een kans. Zo kan het zorgen voor de komst van een nieuw ras, een bulldog met een langere snuit. “Wie weet kennen we binnenkort naast een Franse en een Engelse ook een ‘Nederlandse bulldog’.” Een bulldog dus, die schattig én gezond is.

Gesponsorde artikelen