Nederlandse rockband Golden Earring stopt ermee, na 60 jaar carrière

Golden Earring werd opgericht in 1961, al heetten ze toen nog The Golden Earrings. Na 60 jaar carrière zijn ze gedwongen om het bijltje erbij neer te leggen. Hun frontman George Kooymans lijdt immers aan ALS. Het was één van de langst bestaande bands ter wereld.

Het grootste succes boekte de band in 1973 met Radar Love, een nummer dat hen ook in het Verenigd Koninkrijk en in de Verenigde Staten succes bracht. In die periode toerden ze met bands als Kiss en Aerosmith in het voorprogramma en speelden ze shows met onder andere Santana, ZZ Top, Rush, Led Zeppelin en Pink Floyd.

Filmmuziek

Het nummer is trouwens nog steeds regelmatig op te merken op een soundtrack van een film of serie. De laatste jaren was het nummer te horen in een aflevering van House M.D., The Blacklist, Amazon-autoshow The Grand Tour, Mrs. America en in de film Baby Driver. Hun muziek was ook bijvoorbeeld in The Americans te horen, daar ging het om het nummer Twilight Zone. In totaal scoorde Golden Earring vijf hits in de Amerikaanse hitlijst. Andere grote hits van de band zijn Back Home en When The Lady Smiles.

Golden Earring was nog steeds actief, tot ze door corona gestopt werden. In november 2019 speelden ze hun laatste concert in Ahoy in Rotterdam. Ook in België waren ze graag geziene gasten: op 9 november 2019 speelden ze nog in de Brielpoort in Deinze, in 2018 stonden ze nog in de Antwerpse Lotto Arena.

Meer
Lees meer...