Netflix betaalde dit hallucinante bedrag om ‘Friends’ te houden

‘Friends’ blijft zeker nog een jaar beschikbaar op Netflix en daarvoor taste de streamingdienst wel heel diep in de buidel. WarnerMedia, de eigenaar van ‘Friends’, had de kostprijs van de reeks verdriedubbeld, waardoor Netflix het bedrag aanvankelijk niet wilde betalen. Maar toen ze de reacties van hun gebruikers zagen, gooiden ze snel dit hallucinante bedrag over de balk.

Toen bekend raakte dat Friends zou verdwijnen van Netflix, zorgde dat voor een golf van verontwaardiging. Friends blijft een van de populairste sitcoms op de streamingdienst en veel fans kijken de reeks nog steeds dagelijks (en voor de 35ste keer). Maar niet veel later kwam Netflix met het verlossende nieuws dat Friends zeker nog een jaartje blijft. Al hebben ze daar veel voor over gehad.

100 miljoen

Netflix koopt de uitzendrechten van Friends bij WarnerMedia, het grootste mediaconglomeraat ter wereld. WarnerMedia is zo onder andere in het bezit van Warner Bros., maar ook CNN, AT&T en HBO. Friends werd in 1994 geproducet door Warner Bros., waardoor deze groep nog steeds over deze uitzendrechten beschikt.

Tot dit jaar moest Netflix 30 miljoen dollar (26,5 miljoen euro) ophoesten om Friends aan te bieden aan z’n gebruikers. Maar WarnerMedia trok die prijs voor volgend jaar fors op. Het prijskaartje van Friends werd zo plots 100 miljoen dollar (88 miljoen euro). Hierdoor werd aanvankelijk beslist om het niet langer aan te bieden in 2019. Maar door de storm van verontwaardiging onder de gebruikers maakte Netflix al snel de beslissing om dat bedrag dan toch neer te tellen. Maar heeft Netflix er wel echt z’n broek aan gescheurd?

Koopje

Voor ons, normale stervelingen, is 100 miljoen dollar natuurlijk een hallucinant bedrag, maar voor een bedrijf als Netflix valt dat al bij al wel mee. Begin dit jaar kondigde Netflix nog aan dat het 8 miljard dollar (7 miljard euro) ging investeren in eigen reeksen. Dan is 100 miljoen voor een reeks waarvan je weet dat hij aanslaat natuurlijk niet zo veel.

Verder is 100 miljoen voor een reeks van 236 afleveringen ook niet veel als je weet dat Netflix voor de eerste twee seizoenen van House of Cards al 200 miljoen dollar (176 miljoen euro) neertelde. Volgend jaar zou AT&T, wat dus ook onder WarnerMedia valt, zelf een eigen streamingdienst lanceren als concurrent van Netflix. Daar zal naast onder andere Game of Thrones van HBO ook Friends van Warner Bros. te zien zijn. Maar dat betekent daardoor niet dat Friends niet meer te vinden zal zijn op Netflix. WarnerMedia en Netflix zijn namelijk volop in bespreking waardoor het ook niet uitgesloten is dat de streamingdienst uiteindelijk zelfs minder zou betalen voor reeksen als Friends omdat ze dan op de twee platforms te zien zullen zijn.

Friends is een van onze 50 beste reeksen op Netflix. De rest van de lijst vind je hier.

Meer
Lees meer...