Netflix stelt producer Dan Lin aan als nieuwe Chef Film

Netflix heeft zijn nieuwe Chef Film gevonden. De streamingdienst moest op zoek naar een nieuwe invulling voor die topfunctie omdat de huidige Chef Film Scott Stuber in maart na zeven jaar Netflix verlaat. Met Dan Lin (50) haalt de streamingdienst alvast iemand in huis met heel wat ervaring.

Netflix was sinds enkele maanden op zoek naar een nieuwe Chef Film. Daarvoor sprak het onder andere met de recent vertrokken Disney-directeur Sean Bailey en de voormalig Universal-chef Stacey Snider. Uiteindelijk viel de keuze op Dan Lin. Hij zal binnen Netflix rapporteren aan Chief Content Officer Bela Bajaria.

Wie is Dan Lin?

  • Dan Lin begon zijn carrière in de filmwereld bij Warner Bros. Pictures, waar hij zou werken van 1999 tot 2007. In die periode was hij onder andere verantwoordelijke voor de productie van The Departed, The Aviator, 10.000 BC en Matchstick Men.
  • Daarna richtte hij met Lin Pictures – later hernoemd naar Rideback – zijn eigen productiebedrijf op. Zij boekten al snel successen met onder andere de films Sherlock Holmes, The Lego Movie, It, Aladdin en The Two Popes.
  • Voor die laatste film werkte Rideback samen met Netflix. Dat deed het recent ook voor de ontwikkeling van de zojuist gereleasete serie Avatar: The Last Airbender.
  • Dan Lin was zo’n jaar geleden ook lang in de running om de nieuwe topman te worden bij DC Studios, een functie die uiteindelijk ging naar James Gunn en Peter Safran. Op dat moment was hij echter nog niet klaar om afscheid te nemen van zijn eigen bedrijf Rideback. Dat laatste zal hij nu toch doen. Jonathan Eirich en Michael LoFaso nemen daar over als co-CEO’s.

Wat zijn de plannen van Dan Lin?

  • De plannen van Netflix op het vlak van films zijn de laatste jaren regelmatig veranderd. Zo had de streamingdienst enkele jaren terug vooral oog voor kwaliteit, met 90 eigen films in 2018. Dat aantal is ondertussen meer dan gehalveerd.
  • Netflix probeert de laatste jaren vooral grote namen aan te trekken, iets wat niet altijd even goed lukt, omdat het films vaak niet in de cinema uitbrengt. Veel van hun duurdere producties kenden ook niet het verhoopte succes, denk bijvoorbeeld aan recent nog Rebel Moon van Zack Snyder. Ook wacht Netflix nog steeds op zijn zo verhoopte Oscar voor Beste Film.
  • Met Dan Lin lijkt het iemand te hebben aangetrokken die in staat is kwalitatieve films te maken en een groot publiek aan te spreken. Daarbij lijkt de shift van kwantiteit naar kwaliteit verder doorgezet.
  • “Dans ervaring als producer wordt gekenmerkt door een consistent vermogen om uitzonderlijke filmmakers aan te trekken”, klinkt het bij Bajaria. “Zijn visionaire aanpak heeft geleid tot de oprichting van plaatsen waar de carrières van buitengewoon talent wordt gestimuleerd en waar blockbusters kunnen ontstaan.”
Meer
Lees meer...