Netflix trok met 24 nominaties naar de Oscars, maar daarvan wist de streamingdienst er slechts twee te verzilveren. Zo ging Laura Dern naar huis met de award voor ‘beste vrouwelijke bijrol’ voor Marriage Story en kreeg American Factory de award voor ‘beste documentaire’.
Eerder dit jaar beet Netflix al in het zand met amper twee awards (tegenover 34 nominaties) op de Golden Globes en dat was bij de Oscars niet anders.
Vooral het feit dat The Irishman, het paradepaard van de streamingdienst waarrond enorm veel publiciteit was, met geen enkele award bekroond werd, was volgens velen een vernedering voor Netflix. Zeker als je bedenkt dat de film gemaakt werd door de gerenommeerde regisseur Martin Scorsese, de man achter onder meer The Wolf of Wall Street, The Departed en Goodfellas.
Ook de cast was bijzonder ontzagwekkend met Hollywood-boegbeelden als Robert De Niro en Al Pacino. De 77-jarige Joe Pesci trad zelfs speciaal uit zijn pensioen om mee te doen in de film. Om nog maar te zwijgen van het prijskaartje van zo’n 180 miljoen euro. Dit alles maakte blijkbaar geen indruk op de juryleden van de Golden Globes, die toch altijd gelden als een goede voorspelling van de Oscar.
24 nominaties voor Netflix
De Academy nomineerde producties van Netflix maar liefst 24 keer voor een Oscar. Tien van die nominaties gingen naar The Irishman waarvan er opnieuw geen verzilverd werden. Marriage Story van regisseur Noah Baumbach werd zes keer genomineerd en ging enkel met de prijs voor ‘beste vrouwelijke bijrol’ naar huis.
Die award ging naar Laura Dern, de sluwe, manipulatieve advocate van hoofdrolspeelster Nicole Barber (gespeeld door Scarlett Johansson). American Factory ging naar huis met de prijs voor ‘beste documentaire’.
Torenhoog campagnebudget
Volgens verschillende media zou Netflix een kleine 150 miljoen euro geïnvesteerd hebben in campagnes om hun producties op de kaart te zetten bij awards. Bij traditionele studio’s is dat budget slechts rond 5 à 20 miljoen euro. Afgelopen nacht is dus nog maar eens bewezen dat de Oscars niet te koop zijn. Vorig jaar wist Netflix nog vier Oscars op de kop te tikken, drie voor de film Roma en één voor Period. End of Sentence.
Toen gingen ook de grote studio’s, Disney, 20th Century Fox en Universal, met vier Academy Awards aan de haal. De aankoop van dure producties en het grote campagnebudget maken het feit dat Netflix het onderspit moet delven nog extra pijnlijk.
Vernieuwing versus ouwe rotten
Nochtans zijn heel wat critici het erover eens dat de acteerprestaties van Scarlett Johansson en van Joe Pesci, Robert De Niro en Al Pacino in de Netflix-films The Irishman en Marriage Story van uitzonderlijk hoog niveau waren. Die laatste acteur was na afloop van de Golden Globes zelfs razend omdat The Irishman naast de prijzen greep.
Het zijn voornamelijk ouwe rotten en gevestigde actoren uit de filmindustrie die beslissingsrecht hebben over de nominaties van Academy Awards en uiteindelijk ook de uitreiking van de prijzen. Grote vissen zoals regisseur Steven Spielberg hebben veel invloed in de Academy. Zo zetelt hij onder meer in de Academy Board of Governors.
Spielberg lanceerde vorig jaar eigenhandig een heuse oorlog tegen Netflix. Spielberg en zijn invloedrijke beweging lobbyden er vorig jaar voor om te verbieden dat films, die (hoofdzakelijk) vertoond worden via online videoplatformen zoals Netflix, in aanmerking komen voor een Oscar.
Toch is de beweegreden van Spielberg en zijn club niet louter Hollywood-snobisme. Zo stampte de regisseur midden jaren ’90 mee de filmstudio DreamWorks uit de grond. Die is nog steeds werkzaam binnen het traditionele studiosysteem en beschouwt Netflix niet als een primaire afzetmarkt. Spielberg zou er dus alle baat bij hebben als Netflix-films niet in aanmerking zouden komen voor Oscars. Nominaties en awards werken prestige en dus extra aandacht in de hand, wat dan weer voor extra inkomsten voor een film zorgt.
Vooruitzichten voor Netflix
Bij Netflix kunnen ze dus maar beter hopen dat deze Oscar-blunder snel vergeten is bij het grote publiek. Wellicht zal de streamingdienst het een stuk beter doen op de Emmy’s, de Amerikaanse prijzen die worden uitgereikt om buitengewone prestaties in de televisie-industrie te belonen. Hierbij kan Netflix uitpakken met zijn core business, namelijk series.
De streamingdienst zal wellicht in de prijzen vallen. Zo werd Netflix al voor 34 producties genomineerd. De meest kansmakende series zijn The Crown, Unbelievable, The Kominsky Method, The Politician en House of Cards. Netflix zal het echter moeten opnemen tegen topreeksen zoals Succession, Big Little Lies en Chernobyl.
Netflix treft trouwens ook al voorbereidingen voor de Oscars van 2021 met de nieuwe Ron Howard-film Hillbilly Elegy met Amy Adams, Glenn Close en Freida Pinto; Good Morning met George Clooney; Midnight met Felicity Jones en Mank van David Fincher.