Golden Globes 2020: Tarantino, ‘Joker’ en ‘1917’ grote winnaars, ‘The Irishman’ en ‘Game of Thrones’ komen van kale reis terug

De grote winnaars op de awardshow van de Golden Globes zijn regisseurs Sam Mendes en Quentin Tarantino. De oorlogsfilm 1917 van Mendes kreeg de award voor ‘beste regisseur’. Tarantino ging met de Golden Globe voor ‘beste scenario’ en ‘beste komedie’ lopen voor zijn film Once upon a time in Hollywood. Acteur Joaquin Phoenix ging met de prijs voor ‘beste acteur in een dramafilm’ aan de haal voor zijn rol in Joker. De Netflix-film The Irishman van Martin Scorsese sleepte – tegen alle voorspellingen in – geen enkele award in de wacht.

Once upon a time in Hollywood was de grote winnaar op de Golden Globes. Brad Pitt kreeg de prijs voor ‘beste acteur in een bijrol’ en Quentin Tarantino viel in de prijzen voor zijn scenario. Ook kreeg de Tarantino-prent de prijs voor ‘beste film – musical of komedie’.

Het strijdtoneel van de film is het Californië van eind jaren ’60. In de hoofdrol hebben we televisiester Rick Dalton (gespeeld door Leonardo DiCaprio) en zijn stuntman Cliff Booth (gespeeld door Brad Pitt). Ze herkennen het goede, oude Hollywood niet meer en zien de golden years van de Amerikaanse filmindustrie voor hun ogen wegvliegen. 

1917

Ook de Amerikaans-Britse oorlogsfilm 1917 viel onverwachts in de prijzen. De Britse regisseur Sam Mendes ging met de Golden Globe voor ‘beste drama’ aan de haal én met de prijs voor ‘beste regisseur’. 

De film met Dean-Charles Chapman en George MacKay in de hoofdrollen gaat over twee Britse soldaten in de Eerste Wereldoorlog. Ze krijgen de opdracht om vijandelijk terrein te betreden en een boodschap af te leveren en zo honderden van hun strijdmakkers van de dood te redden.

Joker

Zoals heel wat analisten voorspelden, sleepte acteur Joaquin Phoenix de Golden Globe voor ‘beste acteur in een dramafilm’ binnen voor zijn rol in Joker. Er vloeide vorig jaar heel wat inkt over Phoenix zijn vertolking van de psychisch zieke tegenstander van Batman. Allesbehalve een typische superheldenfilm! De 45-jarige Amerikaanse acteur won in 2006 al een Golden Globe voor zijn rol van Johnny Cash in Walk the Line.

Bovendien ging componiste Hildur Guðnadóttir aan de haal met de prijs voor ‘beste originele muziek’ voor haar bloedstollende soundtrack voor Joker.

Andere prijsduiven

De alom geprezen reeks Chernobyl haalde twee Golden Globes binnen: die van ‘beste korte reeks of tv-film’ en die van ‘beste prestatie door een acteur in een bijrol in een serie, korte reeks of tv-film’ voor acteur Stellan Skarsgård.

Ook won Awkwafina als eerste Aziatisch-Amerikaanse ooit de Golden Globe voor ‘beste prestatie door een actrice in een film – musical of komedie’ voor haar hoofdrol in The Farewell.

(Lees hier ons interview met regisseur Lulu Wang.)

Renée Zellweger sleepte de Golden Globe voor ‘beste actrice in een dramafilm’ in de wacht voor haar rol als Judy Garland in de biografische film Judy.

De Zuid-Koreaanse langspeelfilm Parasite kreeg de prijs voor ‘beste niet-Engelstalige film’. De tragikomische film won in 2019 de Gouden Palm in Cannes.

Pijnlijke avond voor Game of Thrones  

Game of Thrones was één van de grote verliezers op de Golden Globes. De razend populaire serie kreeg maar één nominatie, met Kit Harington als kanshebber voor beste acteur, maar die wist hij niet te verzilveren.

Netflix vernederd

Voor- en tegenstanders waren het erover eens: de Golden Globes 2020 zouden één grote bewieroking van Netflix worden. Geen enkele producent sleepte meer nominaties in de wacht, maar uiteindelijk wist de streamingdienst daar maar twee van te verzilveren.

Het leek er lang op dat de Netflix-films The Irishman, Marriage Story en The Two Popes met meerdere prijzen aan de haal zouden gaan. Enkel Marriage Story kon van die films een award strikken in de categorie ‘beste vrouwelijke bijrol’ voor Laura Dern.

Vooral pijnlijk voor Netflix is het feit dat hun paradepaardje The Irishman van topregisseur Martin Scorsese met steracteurs Robert De Niro, Al Pacino en Joe Pesci niet bekroond werd.

https://www.youtube.com/watch?v=vLXYfgpqb8A&t=1s

Netflix kreeg wel nog een tweede prijs voor een serie. Zo werd Olivia Colman bekroond voor haar vertolking van Queen Elizabeth in de dramaserie The Crown.

Meer
Lees meer...