China verbiedt ‘Once Upon A Time In Hollywood’ maar Tarantino weigert hermontage uit te brengen

Once Upon A Time In Hollywood, de nieuwe film van topregisseur Quentin Tarantino mag niet vertoond worden in Chinese bioscopen. De Hollywood-film kreeg eerder groen licht van de Chinese overheid, maar een week voor de release is die toestemming ingetrokken. De reden zou de manier zijn waarop de Chinees-Amerikaans vechtkunstlegende Bruce Lee afgebeeld wordt. Tarantino weigert om te plooien voor China en wijzigingen aan te brengen in zijn montage voor de Chinese release.

De dochter van Bruce Lee zou bij het Nationale Filmbureau van China een klacht ingediend hebben over de manier waarop haar vader voorgesteld wordt in Once Upon A Time In Hollywood. Dat meldt het Amerikaans entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter. Bruce Lee, in de film vertolkt door Mike Moh, is in de Tarantino-productie een arrogante acteur die door een stuntman vertolkt door Brad Pitt, in het gezicht geslagen wordt en tegen een auto wordt gegooid.

Geen hermontage

De Chinese overheid zou Tarantino de optie gegeven hebben om Once Upon A Time In Hollywood opnieuw te monteren voor de Chinese release en Bruce Lee uit de film te laten. Dat weigert de 56-jarige regisseur echter.

Geen enkele Tarantino-film werd eerder ooit uitgebracht in de Chinese bioscopen. Officieel heeft Peking geen reden gegeven waarom de toestemming is ingetrokken.

Niet de eerste keer

Tarantino en de cast van ‘Once Upon a Time in Hollywood’

Eerder kreeg de Tarantino-film Django Unchained ook toestemming om vertoond te worden in China, maar vlak voor de première werd dan toch rood licht gegeven. Ook toen werd er geen officiële reden gegeven. De Communistische Partij zou de film te gewelddadig gevonden hebben. Een maand later zag Django Unchained dan toch het daglicht in China, maar er waren heel wat scènes uit de film geknipt.

DiCaprio en Pitt 

Het strijdtoneel van de film is het Californië van eind jaren 60. In de hoofdrol hebben we televisiester Rick Dalton (gespeeld door Leonardo DiCaprio) en zijn stuntman Cliff Booth (gespeeld door Brad Pitt). Ze herkennen het goede, oude Hollywood niet meer en zien de golden years van de Amerikaanse filmindustrie voor hun ogen wegvliegen. 

(Lees hier waarom een Oscar voor Once Upon a Time in Hollywood niet evident wordt.)

Meer
Lees meer...