Netflix-stichter Reed Hastings stopt als CEO

Einde van een tijdperk bij Netflix: stichter Reed Hastings, die co-CEO was, schuift door naar de voorzittersstoel. Hij was jarenlang het gezicht achter het succesverhaal van de streamingdienst.

In het nieuws: stoelendans bij Netflix.

  • De streamingdienst kondigde aan dat Ted Sarandos en Greg Peters voortaan gedeeld CEO zijn. Sarandos was al enige co-CEO samen met Hastings, Greg Peters was operationeel directeur en maakt nu promotie.
  • De 62-jarige Hastings, co-oprichter van het bedrijf in 1997, leidde het bedrijf meer dan twintig jaar. Hij blijft wel een oogje in het zeil houden als voorzitter van de raad van bestuur.
  • Officieel wordt hij executive chairman, wat erop wijst dat hij zich niet gaat beperken tot een louter toezichthoudende rol. Maar Hastings zegt ook dat hij zich voortaan meer met filantropie zal bezighouden.

De cijfers: De wissel werd aangekondigd in de marge van uitstekende kwartaalcijfers.

  • Netflix heeft in het vierde kwartaal van 2022 een hogere omzet behaald bij een sterke abonneegroei. “2022 was een moeilijk jaar, met een hobbelige start maar een beter einde. We geloven dat we een duidelijk pad hebben om onze inkomstengroei te versnellen”, aldus het bedrijf.
  • De abonneegroei kwam afgelopen kwartaal uit op 7,66 miljoen. Netflix rekende op 4,5 miljoen en de markt op 4,58 miljoen. De abonneegroei was de afgelopen jaren een belangrijke factor voor beleggers. In het derde kwartaal van afgelopen jaar viel de groei mee, maar in de twee kwartalen ervoor stelde de streamingreus zwaar teleur.
  • Netflix wil de focus verleggen naar de financiële resultaten en geeft daarom dit jaar geen prognose voor de abonneegroei meer af.
  • De omzet steeg in het vierde kwartaal van 7,71 miljard naar 7,85 miljard dollar. Door FactSet geraadpleegde analisten voorspelden een omzet van 7,84 miljard dollar. Netflix zelf rekende voor het vierde kwartaal op een omzet van 7,78 miljard dollar.
  • Bij de resultaten over het derde kwartaal waarschuwde het bedrijf voor een winstdaling van 1,33 dollar tot slechts 0,36 dollar per aandeel in het vierde kwartaal. Dat werd uiteindelijk 0,12 dollar per aandeel als gevolg van een eenmalige last van 463 miljoen dollar.
  • Voor het eerste kwartaal rekent Netflix op een omzet van 8,17 miljard dollar en een winst per aandeel van 2,82 dollar.

De beursreactie: Die komt er vrijdag, maar het aandeel Netflix noteerde donderdag nabeurs 4,5 procent hoger.

Meer
Lees meer...