Niet te missen! In het jaar van Beau Séjour hebben we met Tabula Rasa weer een reeks die zo op Netflix kan

Niet te missen! In het jaar van Beau Séjour hebben we met Tabula Rasa weer een reeks die zo op Netflix kan

Sinds enkele weken kunnen we Beau Séjour opnieuw bekijken via Netflix. De serie is maanden geleden al tot in de Verenigde Staten verspreid dankzij de streamingzender. Het was een unicum voor de Vlaamse televisie. En kijk, nog geen jaar laten hebben we opnieuw het gevoel dat Netflix in Vlaanderen gaat komen shoppen. Tabula Rasa is misschien zelfs nog beter dan Beau Séjour.

Er raast momenteel een orkaan door het Vlaamse televisielandschap. Zo wordt 2017 het uitzonderlijke jaar waarin twee Vlaamse series internationaal zijn doorgebroken. Beau Séjour staat al op Netflix, en het lijkt ons een kwestie van tijd voor ze ook Tabula Rasa komen halen. Twee keer een serie met Lynn Van Royen overigens, de actrice bloost nog steeds een beetje wanneer we haar eraan herinneren dat ze wereldwijd te zien is.

Veerle Baetens

Maar deze keer is de absolute hoofdrol voor een andere Vlaamse topactrice. Veerle Baetens heeft niet alleen geacteerd in Tabula Rasa, ze heeft er ook mee aan geschreven. Samen met de heel getalenteerde Malin-Sarah Gozin. Ook voor haar zou deze serie een internationale doorbraak kunnen betekenen. Tabula Rasa werd onlangs tijdens het Film Fest in Gent voorgesteld. Maar ondertussen hebben ze er ook in het buitenland al met veel interesse van geproefd. Net zoals met Beau Séjour een jaar geleden. Dus het zou best kunnen dat ook deze fictiereeks buiten onze grenzen gaat scoren.

Beau Séjour staat al op Netflix, en het lijkt ons een kwestie van tijd voor ze ook Tabula Rasa komen halen

De zender waarop je hiervoor binnenkort moet afstemmen is Eén. Daar klinkt het zoals wel vaker dat ze buiten de lijntjes hebben gekleurd en iets zullen uitzenden dat nog niet vaak is vertoond. Maar sinds Beau Séjour – dat was pas echt een risico voor Eén – weten ze dat een mysterieuze, spannende reeks op zondagavond bij een breed publiek kan aanslaan. Een psychologische thriller is uiteraard wel zeldzaam in Vlaanderen, zeker in de vorm van een serie. Hoewel de term op het eerste gezicht kan afschrikken, is Tabula Rasa toch een reeks die Vlaanderen opnieuw aan het scherm gekluisterd zal houden.

Groter dan Vlaanderen

Deze keer gebeuren er geen bovennatuurlijke dingen, al ga je daar soms wel eens aan twijfelen. Het is een vrij enge reeks geworden, maar centraal staat het geheugenverlies van hoofdpersonage Mie (Veerle Baetens). We beleven alles vanuit haar standpunt. De makers noemen haar zelfs de verteller van het verhaal, maar dat komt bij ons niet zo over. Zo vernieuwend als ze het aankondigen is de stijl ook niet, maar het niveau van de serie is in Vlaanderen wel ongezien. We mogen het eigenlijk geen Vlaams niveau noemen, want als we eerlijk zijn dan is Tabula Rasa echt een reeks die zich helemaal losrukt uit de Vlaamse klei.

Waarmee we niet negatief willen doen over andere Vlaamse series. Tytgat Chocolat zou nooit een kans maken in de VS, maar dat maakt het er niet minder mooi op. Veel kijkers hebben spijt dat de zeven afleveringen al achter de rug zijn. Maar Tabula Rasa is meer geschikt voor een breed publiek. Je vergeet bij momenten dat je naar een Vlaamse serie zit te kijken, en dat is behoorlijk straf.

De hele setting is daar ook verantwoordelijk voor. We hebben ons meermaals afgevraagd welke Vlaamse of Belgische regio het decor moet voorstellen. Afgelegen, koel, … net zo’n dorp waarvoor je urenlang door the middle of nowhere hebt gereden zoals dat in het noorden van Amerika mogelijk is. Ook dat helpt natuurlijk om de reeks uit ons kleine landje naar een internationaler decor te trekken.

Topcast

Behalve Veerle Baetens mag de rest van de cast er ook zeker zijn. Geen Koen De Bouw voor een keer, maar wel vele andere bekende gezichten. Naast Veerle schittert Stijn Van Opstal in een hoofdrol. Hij speelt de echtgenoot van Mie en heeft bijzonder veel geduld met haar situatie. Hij vlucht zoveel mogelijk weg in zijn werk als ingenieur. Gene Bervoets speelt de inspecteur die de zaak onderzoekt. Inspecteur Wolkers heeft op zijn beurt geduld met Mie, maar af en toe merk je dat hij zwaar onder druk staat om de zaak op te lossen. Hij gaat regelmatig zijn boekje te buiten.

Je vergeet bij momenten dat je naar een Vlaamse serie zit te kijken, en dat is behoorlijk straf

Peter Van den Begin heeft een bijzondere rol als pyromaan in de instelling waar hij Mie leert kennen. Hij heeft veel interesse voor haar en wil haar helpen. Maar of dat zijn echte intenties zijn valt nog af te wachten. Uiteindelijk is Mie één van de weinige figuren in zijn omgeving met voldoende heldere momenten. De vermiste Thomas De Geest wordt vertolkt door Jeroen Perceval. Hem zien we ook regelmatig in beeld via flashbacks van voor zijn verdwijning. Hij is opzichter van een containerpark en is één van de weinige mensen die Mie benijdt omwille van haar geheugenverlies.

Hilde Van Mieghem speelt ook een hoofdrol als de moeder van Mie. Ze vormt eigenlijk de komische noot in een anders nogal zware serie. Haar echtgenoot heeft Alzheimer, en daar maakt ze handig gebruik van. Ze laat zich graag omringen door andere mannen, dus kiest ze voor een jonge Griek om haar man thuis te komen verzorgen. Ook zij heeft zo haar eigen geheimen. Lynn Van Royen speelt de zus van Mie. Ze probeert voor haar te zorgen, maar je merkt al gauw dat er iets in de weg zit. Haar echtgenoot wordt gespeeld door Tom Audenaert, een andere komische noot zoals je wel kan verwachten als hij in de cast zit.

Tot slot is er ook een rolletje voor een kind in de serie. Romy is de dochter van Mie en wordt gespeeld door Cécile Enthoven. Ze heeft het niet altijd gemakkelijk met de wankele gezondheid van haar mama.

Kerstmis

Nog voor de uitzending van de eerste aflevering had Tabula Rasa al een mooi parcours afgelegd. Zo is de serie al voorgesteld op gerenommeerde televisiefestivals in Australië en Frankrijk. Zelfs in het Amerikaanse Austin werd de serie op een festival vertoond. En vanavond is het Vlaamse publiek dus aan de beurt. We zijn ervan overtuigd dat het geen enkel probleem wordt om de kijker te overtuigen. Tabula Rasa heeft alles om Eén vlotjes over de kaap van één miljoen kijkers te tillen. Als je het ons vraagt is de serie immers nog net iets straffer dan Beau Séjour.

De komende negen weken zal de serie iedere zondag op Eén te zien zijn. Behalve de laatste aflevering, want die zou anders op kerstavond geprogrammeerd staan. Zo’n duistere serie zou niet passen op de avond voor Kerstmis, dus heeft Eén de apotheose een dag uitgesteld. Zo krijgen we na het traditionele familiefeest op kerstdag zelf de ontknoping van wat misschien wel de meest succesvolle Vlaamse reeks ooit zal worden. En zo is er dus al zeker iets op tv tijdens de feestdagen.

Bekijk hieronder een eerste fragment uit Tabula Rasa:

Tabula Rasa – vanaf vanavond iedere zondag om 21u30 op Eén

Gesponsorde artikelen