Afgelopen weekend berichtte Bloomberg dat wetenschappers in Cyprus een nieuwe variant van het coronavirus ontdekten. De variant zou de kenmerken van de Delta-variant en de Omikron-variant combineren, daarom doopten ze de nieuwe ontdekking tot de ‘Deltakron-variant’. Ondanks de onheilspellende naam, is er volgens verschillende experten geen reden tot paniek.
Zaterdag kwam zorgwekkend nieuws overgewaaid vanuit Cyprus. Volgens Leondios Kostrikis, een professor biologie en voorzitter van het Laboratory of Biotechnology and Molecular Virology aan de Universiteit van Cyprus, ontdekte zijn team een nieuwe variant van het coronavirus.
“Momenteel doen zich co-infecties van de Delta- en Omikron-variant voor en we ontdekten een variant die een combinatie van de twee is”, zei Kostrikis vrijdag tegen de Cypriotische nieuwszender Sigma TV. De “nieuwe variant” kreeg de naam Deltakron. “We onderzoeken of deze variant meer ziekmakend of besmettelijker is en of het kan overleven”, zei de professor, al verwacht hij dat de Omikron-variant de overhand zal blijven nemen.
Fout in het labo
Het nieuws ging snel viraal, maar stootte onmiddellijk op scepticisme bij andere experten die op Twitter de resultaten in twijfel trokken: “Laat dit een les zijn, er is niet zoiets als Deltakron, net zoals flurona niet bestaat. Omikron en Delta hebben geen supervariant gevormd. Dit is waarschijnlijk een contaminatie in het labo van Omikron-fragmenten met een Delta-staal”, zegt WHO-medewerkster Krutika Kuppalli in een tweet.
Volgens de experten zou het dus vooral over een contaminatie gaan van laboratoriumstalen. Volgens Joris Meys, biostatisticus aan de UGent, zijn er genoeg signalen die erop wijzen dat het om contaminatie gaat. Om van een nieuwe variant te kunnen spreken, zouden de stalen namelijk allemaal eenzelfde bron moeten hebben, zegt Meys. Bij de stalen uit het Cypriotische labo is dat niet het geval.
Daarnaast valt bij het labo in Cyprus op dat de Omikron-delen steeds op dezelfde plek zitten van een Delta-staal. Zoiets is volgens Meys een signaal dat het om een contaminatie van de PCR-testen gaat: “Een enkel partikeltje Omikron is genoeg om in een staal van iemand met Delta op die plek een stukje Omikron in het RNA te laten verschijnen. Helemaal geen #deltacron dus”, concludeert Meys.
Ook viroloog Marc Van Ranst reageerde in Het Laatste Nieuws dat er sprake is van contaminatie en geen nieuwe variant: “Een vermenging van die twee stambomen is onwaarschijnlijk, eerder een contaminatie in het labo lijkt daarvan de oorzaak. Mogelijk is er ook wat misgegaan met het opladen van de sequenties van de onderzochte coronatests in de databank.”
Kostrikis verdedigt zijn resultaten
Kostrikis blijft echter zijn resultaten verdedigen. In een reactie aan Bloomberg laat de professor weten dat er van contaminatie geen sprake kan zijn. Enerzijds omdat de besmettingen van Deltakron hoger zijn bij gehospitaliseerde dan bij niet-gehospitaliseerde Covid-patiënten. Anderzijds komen de stalen uit verschillende landen, waaronder Israël.
Of het om contaminatie van labotesten, of een nieuwe variant gaat, de wetenschappelijke wereld lijkt zich geen zorgen te maken over de Deltakron-variant.
(mah)