Nieuw op Netflix deze week: nieuwe seizoenen van ‘BoJack Horseman’ en ‘The Kominsky Method’, de comeback van Eddie Murphy en een nieuw gesprek van David Letterman

We weten niet waar te beginnen deze week: een stuk van ons wil meteen beginnen aan het (halve) nieuwe seizoen van BoJack Horseman, maar The Kominsky Method is er ook nog en er moet nog gewerkt worden. Wordt het weekend met de gordijnen dicht en de telefoon op “Niet storen”?

Series

Onlangs benoemden we het jaar 2019 tot het jaar van de eindes, maar ook in 2020 zullen we afscheid moeten nemen. Netflix kondigde aan dat het zesde seizoen van BoJack Horseman meteen ook het laatste zal worden. Dat ook dat weer immens goed zal worden, staat buiten kijf. De eerste seizoenshelft krijgen we nu, op 31 januari 2020 volgen dan de laatste acht afleveringen.

Op het einde van het vijfde seizoen zagen we BoJack een nieuwe stap zetten: hij stapte de afkickkliniek binnen. In de eerste aflevering van het nieuwe seizoen zien we BoJack meelopen in het therapieprogramma en krijgen we een overzicht van de eerste gelegenheden waarop BoJack in contact kwam met drank. We wensen ‘m echt het allerbeste, maar we vrezen voor het ergste.

Ook een andere favoriete recente serie van ons heeft nieuwe afleveringen sinds deze week. In The Kominsky Method waren we getuige van de bijzondere vriendschap tussen Sandy Kominsky, een acteur die al enige tijd zijn brood verdient als acteercoach. en Norman (Alan Arkin), zijn agent.

In het tweede seizoen zien we Norman opnieuw voorzichtige stappen zetten in de liefde en moet Sandy een manier vinden om om te gaan met de veel oudere vriend van zijn dochter.

https://www.youtube.com/watch?v=87lzqE7DLqk

Fijne extra hierbij deze week is de documentaire It Takes A Lunatic, een portret van theaterproducent en acteercoach Wynn Handman. Eén van zijn studenten was Michael Douglas, maar hij gaf ook lessen aan mensen als Alec Baldwin, Chris Cooper, Mia Farrow, Denzel Washington, Christopher Walken, Richard Gere, Frank Langella en Burt Reynolds. Verschillende van hen – waaronder Michael Douglas – zijn ook in de documentaire te zien.

https://www.youtube.com/watch?v=2P9U41e75tE

Helemaal nieuw is Daybreak, een horrorkomedie die gebaseerd is op de gelijknamige graphic novel van Brian Ralph.De serie speelt zich af in een post-apocalyptische wereld waarin zombies en bendeoorlogen hoogtij vieren. In die wereld gaat de 17-jarige Josh op zoek naar zijn grote liefde Sam. Hij kan daarvoor rekenen op de hulp van enkele van zijn vrienden, waaronder een samoerai en een pyromaan. De eerste reacties zijn eerder matig, maar wie echt niets anders meer te bekijken heeft, kan Daybreak eens een kans geven.

Wie het liever in de realiteit geworteld houdt en Narcos mist, kan beter beginnen aan Brigada Costa Del Sol, een Spaanse reeks over een bijzondere eenheid van impulsieve en onverschrokken agenten die in de jaren 70 de opkomende drughandel aan de Costa del Sol proberen tegen te houden.

Films

De gekste comeback van de week is die van Eddie Murphy. Ooit een megaster, toen de dieperik in geduikeld na een reeks flops en deze week maakt hij – op zijn 58e – zijn comeback met de Netflix-film Dolemite Is My Name. Eddie bleef gewoon liefst van al thuis, dat voelde veilig. Nu maakt hij dus zijn comeback en nieuwe delen van Coming To America en Beverly Hills Cop staan op stapel.

Eddie Murphy wil weer aan de top staan en onderneemt daar zijn eerste stappen toe met een biografisch portret van een in het Los Angeles van de jaren zeventig worstelende komiek. Om zijn carrière van de grond te helpen, creëert Rudy Ray Moore het alterego Dolemite. Als Dolemite gaat hij voor zijn droomproject: een film maken over een zwaarbewapende pooier met schaarsgeklede dames aan zijn zijde. Voor de vijftienjarige Eddie was Dolemite één van zijn grote voorbeelden: een zwarte komiek die de hoofdrol kon spelen in een film. Eddie zelf omschreef de film op het filmfestival van Toronto als de ultieme stoner-film: steek er een joint bij op en je zal een toptijd beleven.

https://www.youtube.com/watch?v=LP-EbHHzGt4

De meest tot de verbeelding sprekende titel van de week is Wolkenbruchs Wunderliche Reise In Die Arme Einer Schickse. De film vertelt het verhaal van de jonge orthodoxe jood Motti die door zijn ouders onder druk gezet wordt om te trouwen, maar zelf verliefd wordt op Laura, een meisje dat zijn ouders nooit zullen goedkeuren. De film werd een succes op de meest recente editie van de Zwitserse filmprijzen en heeft zo’n stralende trailer dat wij ‘m alvast willen zien.

Verder willen we ook nog Hail, Caesar! aanprijzen, de matig ontvangen film van de Coen Brothers uit 2016 waar wij desondanks heel erg van genoten hebben. George Clooney speelt Baird Whitley, een acteur die Julius Caesar mag vertolken in een groots filmproject. Maar wanneer Baird ontvoerd wordt, dreigt heel het project in duigen te vallen. Hail, Caesar! is een heerlijke hommage aan de wereld van de film met naast George Clooney als Julius Caesar ook nog Scarlett Johansson als zeemeermin en Channing Tatum als tapdansende matroos.

Docu

David Letterman is voor het eerst sinds mei terug met zijn interviewprogramma My Next Guest Needs No Introduction, maar voor het eerst heeft zijn gast wél een introductie nodig, want het gaat om Shah Rukh Khan, een naam die wij toch even door Wikipedia hebben moeten halen.

Blijkt dat Shah Rukh Khan zo’n beetje de koning is van Bollywood. Als acteur is hij immens populair en leidt hij vandaag de dag ook diverse productiebedrijven. In 2006 gingen ook in de Benelux in een maand tijd meer dan 30.000 bezoekers naar de film Kabhi Alvida Naa Kehna. U raadt even wie de hoofdrolspeler was?

We blijven nog even hangen aan de andere kant van de wereld, want in Breakfast, Lunch & Dinner – drie van onze favoriete dingen in de wereld – neemt topchef David Chang telkens een andere beroemdheid mee naar een ander deel van de wereld. In de eerste van de vier tegelijkertijd geloste afleveringen reist hij met Seth Rogen naar Vancouver. In de volgende afleveringen komen Marrakech, Los Angeles en Phnom Penh (blijkbaar de hoofdstad van Cambodja, nog een keer bedankt, Wikipedia) ook nog aan bod.

En tot slot hebben we nog een kleine extra voor wie Stephen Fry gewoon nog eens wil horen praten: in Dancing With The Birds is hij de stem onder de documentaire die ons inzicht geeft in hoe paradijsvogels hun beste pootje voorzetten om hun partner te strikken, van verenchoreografieën tot perfect gebekte hofmakerij.

Meer
Lees meer...