Nieuw op Netflix deze week: ‘What/If’, tweede seizoen van Spike Lee’s ‘She’s Gotta Have It’ en film met ‘The Great Gatsby’

Ja, het zonnetje schijnt buiten, maar zo rond een uur of acht ’s avonds begint het stevig af te koelen: dan is de tijd gekomen om je onder een dekentje voor de televisie te nestelen en Netflix aan te zetten. Dat is alvast ons avondritueel. Ook deze week voorziet de streamingdienst weer een aantal nieuwe titels waarmee we ons bezig kunnen houden met voorop de nieuwe serie What/If en het tweede seizoen van She’s Gotta Have It van – nu is het echt – Oscarwinnaar Spike Lee.

Series

Voorop staat deze week What/If, een nieuwe reeks van Mike Kelley, de bedenker van onder andere Revenge. De bedoeling is dat deze reeks een anthology-reeks wordt, dus een reeks met in elk seizoen een nieuwe verhaallijn en nieuwe personages. Het basisidee dat aan de verhalen ten grondslag zal liggen: wat als doodgewone rechtschapen mensen onaanvaardbare dingen doen, wat zijn de gevolgen dan?

Daarbij moeten wij meteen aan Fargo denken, maar What/If is toch nog een ander soort serie. In het eerste seizoen speelt Renée “Bridget Jones” Zellweger de hoofdrol en dat blijkt een goeie keuze: een sterrennaam die net bekend genoeg is om kijkers te lokken en net lang genoeg weggeweest is van welk scherm dan ook om aandacht te krijgen voor de reeks door het comebackgegeven. Zellweger speelt in What/If een investeerder die een gewaagd voorstel doet aan een pasgetrouwd koppel: het geld waar ze van dromen om een start-up op te kunnen zetten in ruil voor één nacht met de man van het koppel.

Kunnen we deze week terug in onze armen sluiten: She’s Gotta Have It. Sinds het vorige seizoen op de buis ging mag Spike Lee (60) zich eindelijk Oscarwinnaar noemen. Hij kreeg al een ere-Oscar in 2016, maag begin dit jaar won hij een beeldje voor het scenario van zijn film BlacKkKlansman. Dat regisseurs vandaag de dag gezwind kunnen switchen tussen televisie en film mag geen verbazing meer opwekken en dus stond Spike Lee zelf ook hier achter de camera om het tweede seizoen van She’s Gotta Have It in te blikken.

Spike Lee baseerde de serie op zijn gelijknamige film uit 1986. Nola Darling is daarbij nog altijd het lijdend voorwerp en zij denkt op het einde van haar twintiger jaren na of ze een carrière in de muziek wil proberen uitbouwen of het toch houdt bij de relatieve veiligheid van het bedrijfsleven. Ook volgen we de evolutie in haar liefdesleven met een partner die er zijn eigen carrièreplanning in de muziekbuisness op nahoudt. Het tweede seizoen van deze reeks telt negen afleveringen.

En tot slot is er ook nog de nieuwkomer Alta Mar, van Spaanse afkomst. In deze reeks wordt een moord gepleegd aan boord van een schip dat van Europa naar Amerika vaart. In deze beschrijving weerklinken zeker echo’s van Death On The Nile van Agatha Christie, liefhebbers van dit genre komen dus zeer zeker aan hun trekken in het eerste seizoen van deze nieuwe reeks.

Films

Ook deze week weer wat nieuwe Netflix-films: in Rim Of The World moeten vier jongeren die op zomerkamp zijn een buitenaardse invasie proberen stoppen. Deze jeugdfilm is geen grote heruitvinder van zijn genre, maar biedt wel alles waar fans van sci-fi- en monsterfilms op zitten te wachten. Bovendien wordt er ook heel wat gerefereerd aan films uit het genre van de voorbije decennia dus voor filmliefhebbers is het ook fijn zoeken naar die referenties.

Fans van de afgelopen HBO-reeks Girls kunnen dan weer terecht bij de zwart- komische horrorfilm The Perfection, want daarin speelt Allison “Marnie” Williams de hoofdrol. De film verhaalt over de extreem destructieve relatie tussen twee muzikanten. Ook hier: grote kunst is het niet, maar The Perfection is zeker genietbaar voor fans van het genre.

En uit Oostenrijk komt deze week Joy, over een Nigeriaanse sekswerker die haar schulden probeert af te betalen. Tegelijkertijd begeleidt ze een onwillige nieuwkomer die zich iets anders had voorgesteld bij haar aankomst in Europa en zoekt ze naar manieren om haar schulden sneller af te betalen. De titel mag dan wel Joy zijn, maar dit is geen film om vrolijk van te worden.

Tot slot, in de categorie “niet nieuw, maar wel zeer bekijkenswaardig”: The Great Gatsby, de film uit 2013 gebaseerd op de gelijknamige klassieker van F. Scott Fitzgerald. De film vertelt het verhaal van een Nick Carraway (Tobey Maguire), die ten tijde van de roaring twenties in New York op zoek gaat naar de American Dream en zodoende verzeild raakt in het leven van de feestende miljonair Jay Gatsby (Leonardo DiCaprio) en zijn nicht Daisy Buchanan (Carey Mulligan).

Baz Luhrmann – regisseur van Australia en Moulin Rouge – had hier een budget van 105 miljoen te besteden en kon dus alle registers opentrekken, zoals het hoort bij een verhaal van dit allure. Op de soundtrack kunnen we alvast toppers horen als Beyonce, Lana Del Rey, The xx en Jack White die een cover brengt van U2’s Love Is Blindness.

Documentaire

Muziek en humor gaat als je ’t ons vraagt, maar zelden goed samen, maar The Lonely Island is daarop één van de uitzonderingen. The Lonely Island is een Amerikaans trio bekend om hun muzikale parodieën. Ze werden een hit op het internet, hun sketches waren al te zien op de Amerikaanse populaire show Saturday Night Live én ze wonnen al een Grammy. Op hun platen werkten ze al samen met volk als Jessica Alba, Blake Lively en Akon, maar ook met serieus volk als Justin Timberlake en Norah Jones.

Zij dus, The Lonely Island, hebben deze week onverwacht een documentaire op Netflix gedropt waar ook meteen een conceptalbum aan vasthangt. De volledige titel van die documentaire is The Lonely Island Presents: The Unauthorized Bash Brothers Experience en vertelt het verhaal van twee baseballende broers uit de jaren tachtig. Wees gerust: je hoeft niets te weten van baseball, met een gezond gevoel voor humor kom je heel wat verder.

Afsluiten doen we op een serieuze noot, met After Maria, een korte documentaire waarin we drie Puerto Ricaanse vrouwen en hun familie volgen in de nasleep van de orkaan Maria. Die maakte ongeveer anderhalf jaar geleden heel wat slachtoffers in het land terwijl de hulpverlening vanuit de Verenigde Staten maar traag op gang kwam. Maak hier een halfuurtje tijd voor en je bent weer even ontzettend blij dat we in België leven waar we – behalve een storm af en toe – toch vooral normale weersomstandigheden meemaken.

Meer
Lees meer...