Left Right
scrollTop top

Nieuw te streamen deze week: ‘Scenes From A Marriage’, nieuwe seizoenen van ‘The Morning Show’ en ‘Sex Education’, een documentaire over Michael Schumacher en een show van Xander De Rycke


Het najaar staat nu al volgepropt met premières van nieuwe series en nieuwe seizoenen. Het staat vast dat er geen tijd zal zijn om ons te vervelen, hoe koud en donker het najaar ook wordt. Deze week wachten onder andere nieuwe seizoenen van Sex Education en The Morning Show ons op.

Series

Beginnen doen we met een nieuwkomer, want HBO heeft nog eens een potentieel bommetje gelost. Scenes From A Marriage is niet helemaal nieuw, maar wel een remake van de Zweedse cineast Ingmar Bergman. Hij maakte in 1974 al een iconische film over de implosie van een huwelijk. HBO doet dat verhaal nu over, ingedeeld in vijf afleveringen en met kleppers Oscar Isaac en Jessica Chastain in de hoofdrol. De twee botsen tegen obstakels in hun huwelijk en voelen de pijn van de passie die vervaagt. Een breuk dringt zich op. Vrolijk gaan we er niet van worden, maar wij kijken al wel een tijdje uit naar deze minireeks. Iedere maandag wacht een nieuwe aflevering op Streamz.

Deze week vieren we ook de terugkeer van The Morning Show, de serie die in 2019 gelanceerd werd en het paradepaardje van AppleTV+ moest worden, maar deze status nog niet helemaal waar heeft kunnen maken. Aan sterren ontbreekt het de show niet, want de hoofdrollen worden nog steeds vertolkt door Jennifer Aniston, Reese Witherspoon en Steve Carrell. Alex en Bradley zijn niet langer het gedroomde televisieduo, want ook Hasan Minhaj komt opdraven in dit seizoen. Hij speelt de charismatische Eric. In de reeks zal ook aan het coronavirus geraakt worden, want een serie die rond een nieuwsprogramma draait, lijkt daar moeilijk aan te kunnen ontsnappen. Daarom begon schrijfster Kerry Ehrin aan de herwerking van haar scenario toen de pandemie uitbrak. Hoe dat zal uitpakken zien we vanaf nu wekelijks, in tien nieuwe afleveringen.

Met Sex Education keert ook een publieksfavoriet op Netflix terug. De gekende formule blijft ook in het derde seizoen behouden: Otis en Maeve lossen problemen rond seks op waar klas- en schoolgenoten mee worstelen. Dat wordt vermengd met de relatieperikelen van Otis en Maeve zelf, aangevuld met de prille relaties van Eric en Adam enerzijds en Ola en Lily anderzijds. Hoe het seizoen van start zal gaan blijft echter een verrassing, want hoofdrolspeler Asa Butterfield kondigde een sprong in de tijd aan.

Fictie op de openbare omroep valt ook te streamen via VRT Nu. Afgelopen zondag is Onder Vuur op één van start gegaan, een reeks over de brandweer in Oostende met Louis Talpe in de rol van enthousiaste vuurbestrijder. Elke week wordt een aflevering toegevoegd aan VRT Nu.

Bij Streamz hebben ze ook een Vlaamse serie toegevoegd, hetzij eentje van enkele jaren geleden. Het mooie Amateurs (2014) werd geschreven door Steve Aernouts,
Jef Hoogmartens en Jonas Van Geel en schetst een hartverwarmend beeld van het amateurtoneel. Ook de betreurde Marc Van Eeghem is te zien, als de ambitieuze Jan Delvo die met zijn nieuwe toneelstuk De Lavabo Van Tante Jos gaat leuren bij Stany Crets (die hier Stanny Krets heet).

Ook op Streamz en tot nu toe onder onze radar blijven zwemmen: de Duitse minireeks Unsere Wunderbaren Jahre. De serie doet ons kennismaken met de familie Wolf in de zomer van 1948. Aangezien vader Wolf terecht staat voor oorlogsmisdaden is het aan de drie dochters van het gezin om het familiebedrijf te leiden en te proberen om de onschuld van hun vader te bewijzen. Dochter Margot trouwt met Böcker. Als nieuwe directeur van Metallwerke wil hij munitie laten produceren. Ulla, Gundel en hun moeder Christa verzetten zich.

Uit een iets verder verleden komt op Disney+ Tyrant aanwaaien. De hele reeks – bestaande uit drie seizoenen – is daar meteen te zien. Van 2014 tot 2016 vertelde de reeks het verhaal van Barry, die eigenlijk Bassam heet en de zoon is van een beruchte tiran uit het Midden-Oosten. Wanneer hij voor een bruiloft voor het eerst in jaren terugkeert naar zijn thuisland (het fictieve Abbudin) breekt de revolutie uit en overlijdt zijn vader. Bassam voelt zich vervolgens geroepen om zijn land uit deze crisis te leiden, want als hij het niet doet komt het land onder leiding te staan van zijn brute en labiele broer Jamal. Oerdegelijke reeks.

We hebben er allemaal wel eentje, een favoriete tante. De volwassene die niet helemaal volwassen lijkt en die ons bewijst dat je niet per se saai hoeft te worden als je ouder wordt. Netflix heeft er een animatiereeks over gemaakt, Chicago Party Aunt. De tante in kwestie is Diane, een feestbeest uit Chicago. Diane is een Bears-fan die op haar boterhammen smakt en het talent heeft om volwassenheid te ontlopen. Maar ze heeft een zwak voor haar nerdy neefje.

Nieuwe films

Op Amazon Prime kunnen we kijken naar de Franse film Le Bal Des Folles, geregisseerd door Mélanie Laurent. Zij speelt ook zelf mee in een film die draait over een jonge vrouw die leeft in de negentiende eeuw en over een unieke gave lijkt te beschikken: ze kan de doden zowel horen als zien. Wanneer haar familie dit ontdekt wordt ze door haar vader en broer naar het Salpêtrière-hospitaal gevoerd. De eerste reviews voor deze prent zijn goed, een kijktip dus!

Iets minder positieve reviews zijn er voor Everybody’s Talking About Jamie, nog een nieuwe film op Amazon Prime. Het betreft de filmversie van de succesvolle musical die geïnspireerd werd door een documentaire over een zestienjarige jongen die zijn angsten overwint en zich toont als dragqueen.

Op de familiefilm Nightbooks – nieuw op Netflix – stemmen we vooral af door Krysten Ritter, die we nog kennen als Jane uit Breaking Bad en als Jessica Jones. Nightbooks draait rond Alex, een jongen die geobsedeerd is door enge verhalen, maar gevangen zit in het moderne, magische appartement van een heks in New York. Om in leven te blijven moet hij haar elke avond een ijzingwekkend verhaal vertellen. Hij wil ontsnappen en krijgt hierbij hulp van het meisje Yasmin, die ook gevangen is genomen bij de heks.

Nu we toch in de griezelsfeer zitten kunnen we een bruggetje maken naar Monster Hunter op Streamz. Het was één van de films die hier de zalen skipte, maar in de Verenigde Staten wel een hit was op de diverse VOD-kanalen. Wanneer Luitenant Artemis en haar loyale soldaten worden vervoerd naar de monsterwereld – een wereld die bestaat naast de onze – krijgt de zelfverzekerde luitenant de schok van haar leven. In haar wanhopige strijd om te overleven zal Artemis moeten samenwerken met een mysterieuze man die een manier heeft gevonden om terug te vechten tegen de monsters.

Op Netflix zorgen ze af en toe toch voor een verrassing uit de multiculturele film. Zo kunnen we er nu naar Tata Muta Muntii (The Father Who Moves Mountains) kijken, een gloednieuwe Roemeense prijswinnende prent over een vader die tijdens een bergwandeling merkt dat zijn zoon vermist is geraakt. Na dagenlang zoeken stelt Mircea zijn eigen reddingsteam samen, wat leidt tot een woordenwisseling met de plaatselijke politie. Hij blijft vastbesloten zijn zoon terug te vinden.

Oudere films

Elke week zijn er ook wat oudere films die een nieuwe thuis vinden. Zo verwelkomt Streamz Things We Lost In The Fire (2007) van Susanne Bier met Halle Berry en Benicio Del Toro in de hoofdrollen. Zoals de titel al aangeeft, gaat het om twee mensen die hun leven opnieuw vorm proberen te geven na een tragedie. Wanneer Audrey Burke (Halle Berry) haar echtgenoot in een daad van willekeurig geweld verliest, smeedt zij een verhouding met Jerry Sunborne, de beste jeugdvriend van haar overleden echtgenoot. Jerry is een dramatische heroïnegebruiker – alles wat in zijn leven ooit belangrijk was heeft hij door zijn verslaving vernietigd. Dit wetende, wordt Audrey toch steeds opnieuw tot Jerry aangetrokken.

Iets lichter gaat het eraan toe op Disney+ die de eerste Borat-film aan het aanbod hebben toegevoegd. Hoewel de grap van Sacha Baron Cohen die in de huid van een Kazachse reporter kruipt al sinds 2006 gekend is, hebben we bij het herbekijken van deze film toch weer moeten schuddebuiken. De film zorgde bij zijn verschijning voor een hype, toch bleef de sequel op zich wachten tot begin dit jaar. Die vervolgfilm is te bekijken via Amazon Prime.

Iets lichter gaat het er aan toe op Netflix: daar kunnen we opnieuw kijken naar Lemony Snicket’s A Series Of Unfortunate Events. De streamingdienst maakte zelf een reeks van drie seizoenen gebaseerd op de kinderboeken, maar nu is ook de film met Jim Carrey uit 2004 opnieuw te bekijken. Carrey speelt Count Olaf, die uit is op het leven van de kinderen Klaus, Violet en Sunny om zo hun erfenis te kunnen opstrijken.

En als we nog even verder afdalen in de jaren 80 komen we bij Ghostbusters terecht. Deze jaren 80-klassiekers kreeg meerdere vervolgen en voor dit najaar staat er zelfs een geheel nieuwe episode te wachten, maar niets overtreft het origineel, die is nu ook op Netflix terug te vinden. Daar speelt Bill Murray een professor die gespecialiseerd is in het parapsychologische en na zijn ontslag besluit om een bedrijf in het spokenjagen op te richten.

Docu & Comedy

In de nieuwe film Schumacher op Netflix wordt een portret geschetst van het F1-icoon Michael Schumacher. Hij werd zevenmaal wereldkampioen en werd één van de grootste iconen die Ferrari ooit in hun bolide gehad heeft. Met onder meer nooit eerder uitgebracht filmmateriaal, interviews met zijn familie, vrienden en collega-coureurs wordt getracht een beeld neer te zetten van alle facetten die Schumacher de succesvolle coureur maakte die hij zou worden.

Ook Disney+ biedt meer en meer documentaires aan, zo is er deze week een docufilm over schooltuinen. Die staan symbool voor aanstekelijk plezier, zelf doen, beleven en ontdekken. De Nederlandse documentaire toont de schooltuin door de ogen van een groep kinderen die een jaar aan de slag gaan met het verbouwen van hun eigen groenten en bloemen. De kijker volgt de ‘cycle of life’ van het seizoen; de grond, het zaaien, groeien, oogsten, bereiden en opeten.

Ook National Geographic valt nu onder het vlaggenschip van Disney en daar kunnen liefhebbers van documentaires hun voordeel mee doen. Op Disney+ zijn nu bijvoorbeeld de eerste twee seizoenen van Europe From Above toegevoegd. In die reeks vliegen we als kijker over Duitsland, Italië, Nederland, Polen, Spanje en het Verenigd Koninkrijk om de mooiste culturele en geografische bezienswaardigheden van Europa te laten zien. Op die manier wordt onthuld hoe traditie, bouwkunde en natuurlijke wonderen dit continent vorm hebben gegeven. De eerste aflevering gaat over Nederland, België heeft voorlopig nog geen eigen aflevering.

Xander De Rycke zorgt tot slot voor de komische noot waarmee we de tips van deze week afsluiten. Het was de show die niet had mogen bestaan, de interim-show in een coronazomer. De Rycke begon Uitgerust & Immuun op te voeren in de zomer van 2020, maar moest hem uiteindelijk stil leggen door de tweede lockdown. De nieuwe lockdown(s) gaven de comedian voldoende materiaal om Uitgerust & Immuun nog uitgebreider te maken, met de heuse 2.0-versie die je nu op Streamz als resultaat kan zien.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…