Nieuw te streamen deze week: ‘Daisy Jones and The Six’ is nieuw, ‘The Mandalorian’, Abott Elementary’ en Sex/Life’ zijn terug, ‘Beast’ en ‘The Black Phone’ zijn recente filmtoppers

De maand maart is begonnen en het streamingjaar zit op kruissnelheid. The Mandalorian is terug op Disney+ met de première van het derde seizoen en ook prijsbeest Abott Elementary is terug met meer. Op Netflix zijn ze klaar voor meer stomende scènes in Sex/Life, maar ook Prime Video laat zich niet onbetuigd: ze presenteren de nieuwe muzikale reeks Daisy Jones & The Six en richten hun camera op wielerploeg Team Jumbo Visma. Voor wie iets meer luguber zoekt: Netflix probeert inzicht te krijgen in het hoofd van de vrouw van seriemoordenaar Michel Fourniret. Een overzicht van de nieuwe titels!

Series

Fans van schrijfster Taylor Jenkins Reid – en sinds haar roman The Seven Husbands Of Evelyn Hugo (2017) zijn die met velen – kennen het verhaal van Daisy Jones & The Six. Het verhaal flitst ons naar het einde van de jaren zestig waar de knappe maar instabiele Daisy Jones (Riley Keough) ervan droomt om een beroemde zangeres te worden. Ze wordt voorgesteld aan Billy Dunne (Sam Claflin), op dat moment de frontman van de opkomende rockband The Six. Ze besluiten hun krachten te verenigen en scoren meteen een dikke hit. Jenkins Reid schreef een roman over de opkomst en ondergang van een band, maar bovenal over drie krachtige vrouwen die leven voor hun dromen. Prime Video serveert ons met de verfilming een muzikaal verhaal dat gesitueerd is in de jaren zestig en daar zijn we altijd voor te vinden. Het goeie nieuws is dat Scott Neustadter en Michael H. Weber de roman hebben geadapteerd naar het scherm. Het duo schrijft altijd samen en leverde al het scenario voor (500) Days Of Summer (2009) en het voor een Oscar genomineerde script van The Disaster Artist (2017) af. Het minder goeie nieuws is dat zij eveneens de scenario’s schreven voor The Fault In Our Stars (2014) en Paper Towns (2015) van jeugdauteur John Green, films die onze tenen deden krullen. Fingers crossed dus! De eerste drie afleveringen zijn nu te bekijken.

Deze serie hoeven we niet meer voor te stellen. The Mandalorian is het grote Star Wars-televisiesucces van Disney dat overigens ook al tweemaal op de Emmy Awards uitstekend gescoord heeft. De reeks heeft alleen maar aan populariteit gewonnen doordat Baby Yoda uitgroeide tot een internethit. In het vorige seizoen van The Mandalorian zagen we hoe Din Djarin (Pedro Pascal) probeerde om “The Child” terug te brengen naar zijn mensen, de Jedi. Wat het derde seizoen plotgewijs zal brengen is nog niet helemaal duidelijk, maar wat wel duidelijk is, is dat zowel Pedro Pascal als Giancarlo Esposito opnieuw in de reeks te zien zullen zijn. De eerste aflevering van de nieuwe reeks staat nu op Disney+ en ook de eerdere seizoenen zijn er nog te bekijken.

Een ander prijsbeest dat op Disney+ te vinden is, is Abott Elementary. De serie won al drie Emmy Awards tijdens de meest recente uitreiking van die televisieprijzen, waaronder een prijs voor actrice Sheryl Lee Ralph en een prijs voor het beste scenario. Ook tijdens de Golden Globes en de Screen Actor Guild Awards behoorde de reeks tot de prijsbeesten. Abott Elementary heeft zich dus helemaal op de kaart gezet en dat is behoorlijk opmerkelijk voor een relatief brave comedyreeks die zich in een lagere school afspeelt en de al vaak gebruikte vorm van de mockumentary gebruikt. En toch is de reeks de moeite waard en heeft ze onze waardering, net zoals iedere leerkracht onze waardering heeft. De eerste tien afleveringen van het tweede seizoen zijn nu toegevoegd aan het eerste seizoen dat ook nog steeds te vinden is op Disney+. De andere afleveringen van het tweede seizoen volgen later.

Geen tweede seizoen, wel een tweede deel uit een trilogie is The Net: Prometheus. The Net is een internationale reeks die bestaat uit drie afzonderlijk te bekijken delen die elk een andere donkere kant van de miljoenenbuisness belichten die het hedendaagse voetbal is. In voorganger Promised Land (ook op Disney+) ging het over scouting, deze keer draait het verhaal rond de hypertechnische geneeskunde en de waas die daarrond hangt. Het verhaal draait rond Georg Trotter, een arts en voormalig dopingagent die zijn carrière opgaf na een tragisch ongeluk waarbij zijn vrouw Diana en hun geliefde zoon omkwamen. Bekend als beruchte dopingjager en “bloedhond”, wordt Georg aangeboden om een hypermoderne en high-performance kliniek te leiden in de Alpen. Deze kliniek moet geblesseerde voetballers in recordtijd weer in vorm te krijgen met hightech trainingsmethoden en daarnaast jong talent helpen de beste voetballers ter wereld te worden. Al snel krijgt Georg twijfels. Gaat het echt om het welzijn van de spelers en dat van de sport? Hoe meer hij zich verdiept achter de schermen van de chique kliniek, hoe meer geheimen hij blootlegt. Geheimen die niet alleen wijzen naar de toekomst, maar ook naar zijn eigen verleden.

Eveneens terug van weggeweest is Sex/Life op Netflix. Het eerste seizoen was in 2021 een hit voor Netflix en daar hadden de stomende seksscènes vast iets mee te maken. Het verhaal in dat eerste seizoen draaide rond Billie, een huisvrouw die perfect gelukkig is tot ze haar oude liefde Brad tegenkomt, een man met wie ze een heel wat avontuurlijker seksleven had. Dat zet Billie aan het denken over het leven dat ze leidt en waarin ze, zowel seksueel als op andere vlakken, ingedut is en ze zoekt het gezelschap van Brad opnieu op. Aan de start van het tweede seizoen komt Billie op een kruispunt te staan en moet ze kiezen tussen een leven met Brad of het gezinsleven dat ze kent met haar man Cooper.

Ook de Italiaanse reeks Framed! A Sicilian Murder Mystery heeft van Netflix een tweede seizoen gekregen. De comedyreeks draait rond twee ongelukkige tv-technici, Valentino en Salvatore, die op een dag op op een moordlocatie terechtkomen en vervolgens bij elke stap die ze nemen om zichzelf weg te laten strepen als verdachten nog meer verdacht worden.

Uit het verre Saudi-Arabië komt op Netflix ook nog het tweede seizoen van Masameer County aanwaaien, een komische animatieserie die de gebeurtenissen en veranderingen in het land komisch probeert te bekijken, met onder andere een wereldwijde mediaoorlog, een oude strijd tussen stammen en een gezondheidstrend als onderwerpen.

Tot slot ook nog nieuw op Netflix is de driedelige Nederlandse reeks De Zaak Menten, uit 2016. Die miniserie speelt zich tijdens de Tweede Wereldoorlog af en draait rond hoofdredacteur Hans Knoop van het weekblad Accent. Hij krijgt in de jaren zeventig een telefoontje met een zeer specifieke vraag: hoe kan het dat kunsthandelaar Pieter Menten nog vrij rondloopt? Deze blijkt tijdens de Tweede Wereldoorlog in Polen als SS’er gruwelijke daden op zijn geweten te hebben. Als Knoop hierover een artikel publiceert, gaat de Zaak-Menten aan het rollen met grote gevolgen voor zowel Menten als Knoop. In 2017 won deze reeks op het Nederlandse Filmfestival het Gouden Kalf voor het Beste Televisiedrama.

Films

Netflix heeft twee recente films van Universal aan het aanbod toegevoegd. In Beast – geen hoogstaande kunst, wel vermakelijk – zien we hoe Idris Elba een weduwenaar en arts speelt die met zijn twee dochters naar Zuid-Afrika trekt, het land waar hij zijn vrouw leerde kennen. Waar ze niet op hadden gerekend is dat ze het daar aan de stok zouden krijgen met een leeuw.

Nog een acteur die net als Idris Elba altijd voor degelijkheid staat, is Ethan Hawke. In het degelijke The Black Phone, eveneens een film uit 2022 die nu aan Netflix is toegevoegd, is Hawke de seriemoordenaar van dienst die de dertienjarige jongen Finney kidnapt en in zijn geluidsdichte kelder opsluit. In de kelder hangt een telefoon, die niet aangesloten is, maar wel begint te rinkelen. Eerdere slachtoffers zoeken contact met Finney.

Op Streamz is Familie toegevoegd, en dan hebben we het niet over de eindeloze soap van vtm, maar wel over de verfilming van het gelijknamige theaterstuk dat Filip Peeters en An Miller samen met hun dochters Leonce en Louisa speelden. In 2007 stapte het vierkoppige gezin Demeester in Calais uit het leven zonder aanwijsbare reden. Op de afscheidsbrief schreven ze: “We hebben het verkloot, sorry.” In volle coronacrisis draaide Milo Rau in de schouwburg van NTGent een bioscoopversie van de voorstelling.

Op Netflix is de Spaanse film Love At First Kiss nieuw. Het uitgangspunt van die film is dat Javier de toekomst kan voorspellen op het moment dat hij iemand kust kan hij de toekomst van een relatie zien. Zo weet hij zeker dat Lucia de liefde van zijn leven is. Er is maar één probleem: ze is de vriendin van zijn beste vriendin. Love At First Kiss is ingeblikt door de Spaanse regisseur Alauda Ruiz de Azúa die in Spanje te boek staat als in de gaten te houden. Zowel op de Goya Awards (de Spaanse filmprijzen) als op de Cinema Writers Circle Awards in Spanje won ze de prijs voor Beste nieuwe filmmaker.

In Paradise Highway (2022) op Netflix zijn Juliette Binoche en Morgan Freeman te herkennen. Binoche speelt Sally, vrachtwagenchauffeur van beroep. Ze probeert haar broer te beschermen tegen een gevaarlijke gevangenisbende en wordt gedwongen om illegale goederen te vervoeren. Terwijl FBI-agent Gerrick (uiteraard de rol van Morgan Freeman) haar op de hielen zit, krijgt Sally haar laatste opdracht toegewezen: een tienermeisje vervoeren. Sally’s geweten wordt op de proef gesteld.

Uit 2019 heeft Netflix het mooie Five Feet Apart opgevist. Haley Lu Richardson (Portia uit The White Lotus) en Cole Sprout (Jughead uit Riverdale) spelen twee tieners die permanent in het ziekenhuis verblijven vanwege een taaislijmziekte. Ze vallen voor elkaar, maar moeten ten alle tijden een zekere afstand van elkaar bewaren. Will neemt deel aan een behandeling met experimentele medicatie, Stella staat op de wachtlijst voor orgaandonatie. Terwijl de band tussen hen sterker wordt, zoeken ze naar een manier om de afstand tussen hen te overbruggen en ontdekken ze vele mogelijkheden. Five Feet Apart is schaamteloos sentimenteel, maar ook onmiskenbaar charmant.

Op Disney+ is Bruiser (2022) dan weer nieuw, een film van hulu over de 14-jarige Darious die zijn plek probeert te vinden tussen zijn vrienden en familie. Hij gaat naar een privéschool, die wordt betaald door zijn hardwerkende maar strenge vader, waar hij wordt gepest. Zijn moeder probeert het huishouden kalm te houden en Darious zo goed mogelijk te koesteren. Wanneer Darious bevriend raakt met een vreemdeling die nieuw is in de stad, begint de familiedynamiek te ontrafelen.

Op Streamz+, tot slot, zijn een aantal filmklassiekers opgedoken. Daarbij doorgaans moeilijker te vinden titels als And Justice For All. (1979) met Al Pacino, tweevoudig Oscarwinnaar Close Encounters Of The Third Kind (1977) van de grootmeester Steven Spielberg en ook het voor vier Oscars genomineerde The China Syndrome (1979). In deze laatste speelt Jane Fonda een journaliste die een reeks over alternatieve energiebronnen wanneer ze getuige is van een bijna-ongeluk in een kerncentrale. Ze is vastbesloten om dit incident openbaar te maken, maar stuit meteen op stevige weerstand.

Docu & Comedy

Het koersseizoen is begonnen en dat zullen we dit jaar ook merken aan de streamingdiensten. Als eerste is er de zesdelige reeks All In: Team Jumbo Visma op Prime Video waarin Tom Dumoulin, Wout van Aert, Primož Roglič en Jonas Vingegaard van het team Jumbo-Vista worden gevolgd tijdens het seizoen van 2022. Alle vier hebben ze een eigen, unieke achtergrond, levensverhaal en een missie voor het nieuwe wielerseizoen, waarin Jumbo-Visma de absolute alleenheerser in het wielrennen wil worden. De zesdelige reeks gaat Wolfpack vooraf, een productie van Woestijnvis die de camera richt op het wielrennen en die ons een kijkje achter de schermen bij Quick-Step Alpha Vinyl geeft. Die reeks komt er later deze maand nog aan.

In de Britse original Finding Michael brengt Disney+ ons het verhaal van Michael Matthews, de man die sinds 1999 geboekstaafd staat als de jongste Brit die de Mount Everest wist te beklimmen. Maar drie uur nadat hij de top had bereikt, verdween hij en werd hij nooit meer teruggevonden. Zijn broer, ondernemer en omroeper Spencer Matthews, was tien jaar oud toen Michael verdween en hij heeft zijn dood altijd moeilijk kunnen accepteren. Meer dan twintig jaar later ontvangt Spencer een foto van een lichaam op de berg die van Michael zou kunnen zijn. Hij vertrekt naar Nepal en stelt een team samen om de ‘zone des doods’ van de Everest af te zoeken om Michael te vinden.

De true crime van Netflix komt deze keer erg dicht bij huis: in de vijfdelige reeks L’Affaire Fourniret: Dans La Tête De Monique Olivier brengen ze het verhaal van de vrouw van Michel Fourniret. Hij was een Franse seriemoordenaar die de bijnaam ‘het monster van de Ardennen’ kreeg en in 2008 veroordeeld werd tot levenslange gevangenisstraf. Hij werd veroordeeld voor acht moorden en werd verdacht van nog drie anderen. Op 10 mei 2021 overleed Fourniret op 79-jarige leeftijd in een ziekenhuis in Parijs. In de nieuwe reeks is Netflix in het bijzonder geïnteresserd in de rol van Fournirets echtgenote, zij werd eveneens tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld omwille van medeplichtigheid, met mogelijkheid op vervroegde vrijstelling na 28 jaar. Haar precieze rol is echter altijd een raadsel gebleven: was ze een pion of was ze medeplichtig.

En zoals meestal sluiten we iets lichter af, met de theatershow Doe Rustig van Erhan Demirci op Streamz. “Druk, druk, druk” is bij vele mensen het standaardantwoord als je iemand vraagt hoe het gaat, alsof het een statussymbool is. Ergan Demirci vraagt zich af of we dit onszelf niet aandoen door én carrière te willen maken, én drie hobby’s te hebben, aan zelfontplooiing te doen en daarbovenop nog een gezin te runnen. Neem even wat gas terug en geniet van een uur quality-time door naar deze voorstelling te kijken.

Meer
Lees meer...